Neked mi a szeretetnyelved? És a pasidé? Akár a kapcsolatod múlhat rajta!

Getty Images
Kerekes Vivien

Nagyon sokat számít, hogyan fejezitek ki az érzéseiteket!

Hallottál már az öt szeretetnyelvről? Ha még nem, épp itt az ideje, ugyanis a párkapcsolatodban ezeknek létfontosságú szerepük van. Dr. Chapman egy híres szakértő és író, aki 30 éven át foglalkozott párterápiával, és később ő maga alkotta meg a szeretetnyelv fogalmát. A terápiák során felfedezte, hogy akadnak bizonyos módok, ahogy a párok kommunikálnak egymással, és tapasztalatai alapján öt kifejezetten gyakori mód létezik arra, ahogy kifejezik az egymás iránti szeretetüket. Ezek a szeretetnyelvek.

Olvasd el ezt is!
Ellaposodott a kapcsolat? 5 tipp, hogy újra és újra beleszeress a pasidba

Szerinte minden embernek létezik egy elsődleges és egy másodlagos szeretetnyelve, ami azt mutatja meg, hogyan fejezik ki az érzéseiket, és mi az, ami alapján a leginkább úgy érzik, hogy szeretve vannak. Chapman szerint ez olyan, mint amikor két eltérő anyanyelvű ember találkozik egymással; ha az egyikük angolul, a másik pedig franciául ért, szinte egyáltalán nem jön létre kommunikáció, vagy csak nehezen. Ha viszont képesek megtanulni egymás nyelvén, vagy mindketten ugyanazt beszélik, akkor sikerül kommunikálniuk egymással. Ugyanez a helyzet a szeretetnyelvvel is.

Ötféle szeretetnyelv létezik:

  • Elismerő szavak
  • Minőségi idő
  • Ajándékozás
  • Szívességek
  • Testi érintés

Vagyis, ha te leginkább elismerő, kedves szavakkal fejezed ki a szereteted, ezt is várod vissza: ez a te szeretetnyelved. Ha viszont a pasidé az ajándékozás (vagyis meglepetésekkel halmoz el), akkor nehezen fog működni a kapcsolatotok, mert hiába mutatjátok ki a saját nyelveteken az érzéseiteket, a másik mindig úgy fogja érezni, hogy nem kap kellő szeretetet. Ez akkor küzdhető le, ha tudjátok, mi a másik szeretetnyelve, és képesek vagytok ezt megtanulni.

A galériában elolvashatod, melyik szeretetnyelvre mi jellemző, az alatta lévő angol nyelvű teszt pedig segít megállapítani, rád melyik igaz.

Nézd meg a galériánkat - 5 kép
Az öt szeretetnyelv: te melyiket beszéled?

A leírás alapján már biztosan te is sejted, melyik lehet a szeretetnyelved, de ha szeretnéd 100%-osan tudni, töltsd ki az alábbi tesztet.

Olvasd el ezt is!
Rossz vége lesz? 4 jel, hogy a pasid nem bízik magában (és a kapcsolatotokban)