5 jel, hogy érzelmileg elhanyagolt az apukád és ez még most is kihat rád

getty images
Joy.hu

A gyerekkori érzelmi elhanyagolást viszonylag könnyű definiálni, hatásai viszont hihetetlenül erősek.

Olvasd el ezt is!
Te tudod mi az a fehérneműszabály? Kiderül a Lili és a bátorság című magyar mesekönyvből, amely a gyerekekkel történő szexuális visszaélésről szól

Azt már biztosan észrevetted, hogy a férfiak nem szívesen mutatják ki az érzelmeiket. Ha pedig nem érzik magukat biztonságban, általában két módszerhez folyamodnak: a humorhoz vagy valamilyen fizikai aktivitáshoz. Magyarul: vagy elsütik egy poénnal a kínos szitut, vagy mondjuk (jobb esetben) elmennek sportolni. Sajnos, mivel a mi apáink is olyan korban éltek, amikor a fiúknak nem lehetett sírniuk és a többi érzelmüket is palástolniuk kellett, gyakran fordul elő, hogy a gyermeknevelésben is problémáik adódnak és nehezen képesek nyílt, őszinte kapcsolatot kialakítani a lányaikkal, fiaikkal.

Ha a következő 5 kérdésre igen a válaszod, téged is elhanyagolt érzelmileg az apukád:

  • Kínosan, kellemetlenül érzed magad, amikor csak ketten vagytok apukáddal?
  • Gyakran érzed úgy, hogy apud nem ismeri az igazi éned?
  • Gyakran üresnek érzed a kapcsolatotokat?
  • Nehezen tudsz vele beszélgetést kezdeményezni?
  • Néha haragszol rá, de aztán bűntudatot érzel emiatt?
Olvasd el ezt is!
Nyugi, megy ez neked! 4 tipp túlterhelt anyukáknak

Természetesen egyik szülő sem tökéletes, azonban az fontos, hogy megfelelő érzelmi kapcsolatot alakítsanak ki a gyerekekkel. Ha a kérdésekre igennel feleltél, megmutatjuk, mit kell tenned ahhoz, hogy tovább tudj lépni.

1. Erről nem feltétlenül ő tehet

Valószínűleg az ő szülei is hasonlóan viselkedtek vele és nem látott megfelelő példát arra, hogyan kellene megfelelően kimutatni és kezelni az érzelmeket.

2. Ha az érzelmi elhanyagolás mellé bármilyen jellegű bántalmazás is társult, érdemes arra koncentrálnod, hogy megvédd magad tőle

Helyezd előtérbe saját magad és először a bántalmazással foglalkozz, ezt dolgozd fel (akár egy szakember segítségével), és csak ezt követően kezeld az érzelmi elhanyagoltság hozományait.

3. Ha úgy gondolod, hogy apukád nem akar rosszat, pusztán nem tudja kifejezni az érzelmeit, próbálj meg vele szorosabb kapcsolatot kialakítani.

Így idővel mindketten jobban meg tudtok nyílni egymás előtt.

4. Kérdezd a gyerekkoráról

Lehet, hogy neked elsőre beugrik a sztorik alapján, hogy a szülei miatt vált olyanná, amilyen. Próbálj meg empatikusan reagálni, ha erről van szó.

5. Az érzelmi elhanyagolás jelei mély nyomot hagyhatnak benned

Érdemes ezeket kezelni és akár pszichológus vagy más szakember segítségét kérned ahhoz, hogy túllépj a nehézségeken és fejlődni tudj.


Így alakultak át az apa-gyerek kapcsolatok az elmúlt években:

Nézd meg a galériánkat - 20 kép
20 fotó, amely bizonyítja, hogy apának lenni ma már teljesen mást jelent, mint amit gyerekkorunk sztereotípiái diktálnak