5 kaja, amit ne fogyassz, ha szeretnél teherbe esni

Getty Images
Birta Brigi

A babaprojekt van porondon? Akkor bizony iktasd ki az alábbi ételeket a menüdből:

Olvasd el ezt is!
Meglepő vallomás! 5 nő árulja el sokkoló sztoriját arról, hogyan tudta meg, hogy várandós

Magas higanytartalmú halak

A higany károsíthatja a baba idegrendszerét, és ha a teherbeesés előtti időszakban sok jut a szervezetedbe, akkor felhalmozódik, és hiába hagyod el a várandósság ideje alatt, a testedben jelen lesz. Kifejezetten kerüld a kardhalat, de a nagy szemű tonhalat is.

Transzzsírok

A transzzsírok gyulladásokat és inzulinrezisztenciát is okozhatnak, tönkreteszik az ereket, ezáltal nehezebben szívódnak fel a hasznos tápanyagok. Férfiaknál ez rossz hatással van a spermára, nőknél a szervezet egészséges működésére, így később a baba fejlődésére is. Így kerüld az olajban sült ételeket, mikrós popcornt, félkész ételeket!

Magas glikémiás indexszel rendelkező ételek

Ha szeretnél minél termékenyebb lenni, kerüld azokat a kajákat, amik nagy kiugrást okoznak a vércukorszintedben. Mert ez rossz hatással van a hormonjaidra, és így a peteérésedre is. Ezek a gyorsan felszívódó szénhidrátok, a fehér lisztből és cukorból készült ételek és a tej például.

Olvasd el ezt is!
Szülése óta először mutatkozott Amanda Seyfried, aki nagyon csini anyuka

Túl sok alkohol


Azt biztosan tudod, hogy a várandósság alatt nem szabad alkoholt fogyasztani, de már a tervezés alatt is jó lemondani róla, mert csökkenti a termékenységet, és fontos vitaminokat von el a szervezettől. Ha mégis iszol, válaszd a bort, és hetente nagyon maximum 6 italnál állj meg!

Nyers, állati eredetű termékek

Itt a sushi, tatár beefsteak jöhet például szóba. Ezek a fertőzések miatt kerülendőek fokozottan ebben az időszakban, és természetesen a babavárás ideje alatt is tiltólistások!