2 nap Instagram és Facebook-nélkül – csináld utánam a digitális detoxot!

Menyes Barbi

Indulhat a tavaszi méregtelenítés? Idén kezdj neki kicsit másképp!

A digitális detox manapság egyre divatosabb, és ez nem véletlen: megéri kipróbálni, és el is árulom, miért!

Ha nem vagy Instagram és Facebook-függő, akkor nagyon szerencsésnek mondhatod magad, ma azonban a fiatalok és a fiatal felnőttek egy jelentős hányada küzd ezzel a problémával. A küzdés persze nem a legjobb szó erre, hiszen a legtöbben tudatában sincsenek annak, hogy gyakorlatilag állandóan csekkolják a közösségi oldalaikat vagy a hírportálokat. Számukra ez már pótcselekvés lett.

Olvasd el ezt is!
Mostantól bárki legálisan megnézheti az Oscar-díjas Mindenkit

Nem egy friss kutatás szól arról, hogy a közösségi média uralkodása miatt háttérbe szorulnak a társas kapcsolatok, és a valós élet helyett az emberek egy digitális térben élik az életüket. Amerikában például a felnőttek 30 százaléka több, mint 9 órát tölt elektronikai eszközök használatával. Sokkoló, ugye?

Lassan 10 éve az online világban dolgozom, így jól tudom, mi az a híréhség, a netfüggőség, a Facebook és Insta-mánia. Ez persze valahol munkahelyi ártalom is, hiszen mindig naprakésznek kellett lennem a hírekből, egy idő után pedig nagyon könnyű átesni a ló túloldalára. Persze én is tehetek erről: szeretek nézelődni a neten, nem feltétlenül azért, hogy belelássak mások életébe, inkább csak ez a legegyszerűbb módja annak, hogy kikapcsoljak kicsit. Pedig ennek nem kellene így lennie!

Netes munka ide vagy oda, nemrég egy 2 napos kiruccanás előtt megfogadtam, hogy száműzöm az életemből a telefonomat. Nem akartam megváltani a világot, egyszerűen csak eldöntöttem, hogy se híreket, se Facebookot, se Instagramot nem nézek a szabim alatti napokban. Hangsúlyozom, aki nem függő, az valószínűleg fel nem foghatja, mi ebben olyan nehéz. Aki viszont hozzám hasonlóan a mobiljával kel és fekszik, annak biztosan átfut az agyán: hogyan is lehet kibírni?

Elárulom, ki lehet, sőt, egy idő után már nem is vágytam arra, hogy sokkoló, megdöbbentő, tragikus híreket olvassak, vagy lájkolgassam az ismerőseim szokásos posztjait. Sőt, szinte felüdülés volt élni egy kicsit a netes világon kívül. Az autóban nem a hírportálokat bújtam, hanem néztem a kisvárosokat, amik mellett elhaladunk, és terveztem, hol és miket nézünk meg a következő napokban. A reggelt nem cseteléssel, hanem hosszú reggelizéssel töltöttem, nap közben a wellness részlegen nem cikkeket olvasgattam, hanem mélyeket lélegeztem, és próbáltam ellazulni. Este pedig volt időm újságot és könyvet olvasni, amire már hónapok óta nem volt példa, annyira beszippantott az online világ.

Olvasd el ezt is!
Állandóan szorongsz, és nem érzed jól magad a bőrödben? 8 tipp, amit változtass meg a hálószobádban!

Ez a pár nap csodát tett velem: kipihentebb lettem, sokkal nyugodtabban aludtam, kevésbé voltam stresszes, és nem idegesítettem fel magam olyan híreken, amiken általában mindig. A hazaérkezéskor nem mondom, hogy híréhséggel vetettem bele magam a netes világba, sőt, 2 perc után ki is kapcsoltam a Facebookot.

Persze azóta változott a dolog: a munkám miatt ismét hosszú órákat töltök a neten, de most felállítottam magamnak pár szabályt: este, lefekvés előtt 1 órával már lezárok minden kütyüt, és pihenéssel, olvasgatással, jó beszélgetéssel, esetleg egy kis borozással hangolódom az éjszakára. Ha a barátaimmal vagyok, ki sem teszem az asztalra a telefonomat, csak ha tényleg fontos hívást várok, és nem nyitom meg napjában ezerszer a közösségi oldalakat. A hétvégéket pedig próbálom „tisztán” tölteni, és tényleg csak akkor kapcsolok be bármit, ha nagyon muszály, hiszen pláne tavasszal ezerszer jobb dolgokat lehet csinálni otthon, mint a netezés.

Néhány tipp, ha te is belekezdenél


Kapcsolj ki mindent a nap egy előre meghatározott órájában, és legyél teljesen offline.

Válassz ki a héten egy napot, amikor egyáltalán nem netezel, tévézel, telefonálsz…

Készíts terveket, mi mindent fogsz csinálni azokban az órákban, amikor egyébként a neten lógtál.

Ha neked már könnyen megy a ditiális detox, vedd rá erre a családot is!

Na, kedvet kaptál a digitális detoxhoz?