3 variáció a tökéletes IR-barát reggelire

Léderer Fruzsina

Inzulinrezisztenciában a testünk legtöbb sejtjén megtalálható inzulinérzékelő receptorok tompulnak el. Ezek a receptorok segítik a cukormolekulákat, hogy a véráramból a sejtfalon belülre kerüljenek, és ott energia termelődjön belőlük. De a receptorok nem egyformán aktívak a nap folyamán, leginkább úgy viselkednek, mint egy rendes cipőbolt: délelőtt 10 és délután 6 óra között vannak csak nyitva.

Ezért fontos, hogy a reggelinél kerüld el a gyors felszívódású szénhidrátokat, viszont mindenképpen fogyassz helyettük lassú felszívódásúakat. Mutatom, hogyan.

1. variáció

Főzz meg vízben 50 gramm finomra tört zabpelyhet. A víz helyett használhatsz cukrozatlan szójatejet, mandulatejet vagy kókusztejet is. Ezeknek a növényi tejeknek annyira alacsony a szénhidrát tartalma, hogy jelentősen nem befolyásolják a vércukor-inzulin egyensúlyt, annak ellenére, hogy tejként gyors felszívódásúnak számítanának. Ízesítheted tört mandulával vagy dióval, kókuszreszelékkel vagy fahéjjal. Egy nagy bögre zöld tea illik hozzá a legjobban.

2. variáció

Találd meg a kedvenc teljeskiőrlésű kenyeredet vagy zsemlédet! Ebből általában kb. 100 gramm a reggeli adag. Válassz hozzá minőségi felvágottat, sajtot, humuszt vagy akár füstölt lazacot, egészítsd ki kerti zöldekkel. Ha kávézol, a fentebb említett növényi tejekből tegyél bele, a tehéntej reggelinél nem megengedett.

3. variáció

Jöhet a kedvenc tojásételed is, csak ne feledd hozzá a teljeskiőrlésű pékárut, és a kerti zöldeket. Ha az angol teát szereted, akkor kevés tejszínt tegyél bele a tej helyett.

A legfontosabb intelem pedig: soha semmilyen körülmények között ne indítsd a napot reggeli nélkül!

Életmód blogomban és előadásaimon az egészségmegőrzés természetes módjairól, és az IR életmódról beszélek. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg.

MacPherson Éva

egészség és táplálkozás terapeuta