7 főzési hiba, ami kiakasztja a profi séfeket
Tökéletesítsd a tudásod és az eszközhasználatod a konyhában!
Ég és föld profi szakácsként dolgozni és csak hétvégén összedobni egy bolognait, de ha az utóbbi kategóriába is tartozol, ez nem riasszon el attól, hogy a legjobbaktól tanulj!
- Egyáltalán nem, vagy túlsózod az ételt. Minden stádiumban kóstold meg az ételt, amit készítesz!
- Nem hagyod hűlni a húst. A hús jó íze nagy részben a levének köszönhető, ha viszont felvágod a forró húst rögtön azután, miután kivetted a sütőből, az összes értékes lé a vágódeszkán köt ki és kiszárad a hús.
- Nem ügyelsz a tisztaságra. Nem mosod meg a kezed, mielőtt neki kezdenél és nem takarítod a romokat folyamatosan főzés közben. Ne állj a gáztűzhely felett folyamatosan, amikor nem muszáj, moss el egy tálat, töröld le a pultot! Szinte észrevétlenül teszed rendbe a konyhát, sokkal könnyebb így, mint evés után nekilátni a takarításnak.
- Nem megfelelő mennyiségű olajat vagy zsírt használsz. Ha nem karamellizálni akarsz, elég csak annyi, amitől nem ragad le az étel a serpenyőben, ha viszont az a célod, hogy megbarnuljon, amit sütsz, főleg a hús, akkor használj sok olajat, hogy ne égjen meg!
Túlfőzöd vagy nyersen hagyod a tésztát. Amikor már „al dente” nagyjából megpuhult, zárd el a gázt, mert a hő miatt még azután is tovább fog egy kicsit főni.
Extra szűz olívaolajjal főzöl, ami nem bírja a hevítést. Csak kész, friss ételekre használd, főzésnél inkább sima olívaolajat.
Túl kicsi a vágódeszkád és bambuszból vagy üvegből készül, teljesen más élmény a darabolás, ha a lehető legnagyobb, fából készült deszkát használod, férj el rajta kényelmesen!
Forrás: Quartz
Te is bűnös vagy valamelyik pontban?