Ezért kívánod őrülten a csokit a menstruációd előtt

Europress
Birta Brigi

Nyugi, nem vagy az akaratgyenge, amikor a menzesz előtt csokifalási rohamod van, hiszen az egésznek tudományos oka van!

Az amerikai Nemzeti Tápanyag- és Élelmiszer Technológiai Intézet kutatói nemrég 30, 18 és 45 év közötti nőt vizsgáltak meg a ciklusuk és étkezési szokásaik összefüggésében. A fő kérdés az volt, miért esznek a nők többet a ciklusuk bizonyos részein, és miért van az, hogy rettentően kívánják az édességet?

Olvasd el ezt is!
5 jel, hogy másik fogamzásgátlóra kellene váltanod

A nőknek átlagban 1688 kcal volt a napi energiabevitelük a vérzést követő és ovuláció előtti időszakban, majd ez 2175-re nőtt meg a peteérés előtti 1-2 napban, és 2164-re változott a peteérés és menstruáció közötti időszakban. Az extra kalóriák általában szénhidrátból kerültek be a napi menübe.

Olvasd el ezt is!
Ilyen pózban aludj, ha éppen menstruálsz

A vizsgálatot végző szakemberek szerint ez természetesen a hormonháztartás változásaival van összefüggésben, ugyanis a luteális szakaszban (vagyis a tüszőrepedés után) az ösztrogén és progeszteron termelődés is megemelkedik, ami azt jelenti, hogy kevesebb szerotonin szabadul fel. Ez ugyebár az a jó érzésért felelős hormon, ami csokifogyasztás hatására is termelődik, így a test ezzel próbálja meg kompenzálni a hiányt. A magasabb kalóriabevitelt pedig azzal magyarázták, hogy a luteális szakaszban az energiafelhasználásunk is megnő, vagyis több kalóriára van szüksége a testünknek ugyanahhoz a tevékenységhez!