Miért égnek ki 30 éves korukra az Y generáció dolgozó női?

Joy.hu

Mert bizony egy új amerikai tanulmány szerint sajnos ez a helyzet!

Napjainkban egyre nagyobb százalékban hagyják el jól fizető, menőnek mondott állásukat az Y generáció nőtagjai - és a legtöbben nem azért, mert gyermeket akarnak vállalni! A McKinsey, illetve a kansasi egyetem kutatásai azt mutatták ki, hogy az Y generáció szülöttei 28-30 éves korukra teljesen kiégnek, elfáradnak és elvesztik motivációjukat a nagy hajtás miatt, amit a multicégek, illetve a piaci verseny diktál.

"Sok utazás, túlóra és a folyamatos készenlét - ezt várja el ma egy menő cég az alkalmazottaitól, és ezek a feladatok csak növekszenek, ha előrelépsz a ranglétrán. Ma már normális, hogy akár éjszaka a telefonodról is csekkold az e-mailjeidet. Sőt! Van olyan munkahely, ahol ez az elvárás, hiszen egyre mobilabbak vagyunk, egyre több kütyüt használunk. Nekem az is óriási problémám volt, hogy már szinte nem tudtam, hol a határ a munka és a magánélet között: összemosódott a kettő. Na jó, és sokszor eltűnt az utóbbi..." - mondja a 28 éves Laura, aki két kemény év után döntött úgy: kiszáll a mókuskerékből.

Kilépett a munkahelyéről, 1 hónap pihenőt tartott, ezalatt a férje támogatta, hogy újra össze tudja szedni magát. Saját vállalkozásba kezdett és most azt mondja: sokkal boldogabb így, hiszen azt csinálja és azért dolgozik, amit szeret, és amiben ő hisz - nem a főnökei.

De miért pont ez a generáció? És miért a nőket érinti a fenti probléma? Nos, a fiatal 30 körüli munkavállalók pont az a korosztály, aki már az internet korába született: természetes számukra a "percről percre" változó világhoz való gyors alkalmazkodás, a rohanó életmód, és a fent is említett mobilitás az élet minden területén. A nők azért vannak nagyobb veszélyben a kiégés tekintetében, mivel számos kutatás is bebizonyította: terhelhetőbb alkalmazottak, és nehezebben hagyják ott az állásukat, így tovább bírják egy olyan munkahelyen is, amiről érzik, hogy nem megfelelő nekik. Ráadásul a megszerzett jobb pozíciókhoz azért is ragaszkodnak, mivel sajnos a mai világban még mindig alul vannak fizetve a női dolgozók (akár alkalmazottak, akár vezetők, középvezetők) a férfi munkavállalókhoz képest.

Így viszont gyorsabban jön a "leépülés" és ez mind mentális, mind fizikai értelemben igaz lehet: a kimerültség, a folyamatos feszültségben élés vezethet az emlegetett munkahelyi kiégéshez. Ez a klasszikus "két végén égeti a gyertyát" jelenség, amely sajnos egyre több Y generációs fiatal felnőttnél tapasztalható.

Olvasd el ezt is!
3 tipp: hogyan nyűgözz le mindenkit a munkahelyi networking eseményeken?

Ha te is azt érzed, hogy túl sokat dolgozol, de már azt sem tudod, hogy valójában miért, akkor itt az ideje megállni egy percre és elgondolkodni! Mik a te személyes céljaid, motivációd? Kielégít-e a mostani munkád, szereted-e csinálni? Vagy egészen más okból hajtasz? Mielőtt veled is megtörténnének a fentiek, próbáld meg reálisan átgondolni, hogy mi a fontos neked karrier téren!