Foltos szépség: amit tudnod kell a vitiligo betegségről

Europress
Joy.hu

Biztos te is sokszor láttad már, de talán nem tudod, hogy mi is okozza. Tudj meg velünk többet erről a betegségről!

A Topmodell leszek! legutóbbi amerikai szériájában szerepelt a különleges szépségű Chantelle, akinek - mint az alábbi fotón is jól látszik - vitiligója van. A modell lányt egyébként azóta is a legnagyobb divatházak szerződtetik, elképesztő sikereket ér el, és a betegsége nem hogy hátráltatja, de ő még előnyt is kovácsolt belőle! Hiszen ilyen különleges és egyedi külseje nincs mindenkinek!

De mi is a vitiligo? Ez az autoimmun betegség festékhiánnyal/pigmenthiánnyal jár, amely során a bőr melanint előállító sejtjei valami miatt károsodnak, nem működnek megfelelően és egy idő nem termelnek több pigmentet vagy elpusztulnak. Ennek hatására a bőr foltokban "kifehéredik".

Többféle elmélet létezik azzal kapcsolatban, hogy mi okozza, de az orvosok szerint az esetek 40%-ában genetikus a probléma, a sejtekbe van kódolva, így nem megelőzhető és nem visszafordítható. Van, akinél valamilyen a testet ért trauma váltja ki a betegséget (pl. egy baleset), és vannak akik, lelki okokra vezetik vissza (pl."folt esett" rajta: valamilyen hibát, tettet nem tud feldolgozni a beteg). Folyamatosan fennálló gyulladás is elindíthatja a folyamatot a szervezetben. Legtöbbször a 15-35 éves korosztályt érinti a betegség.

Leggyakrabban először a kezeken, a kézháton, a lábakon, az arcon, a száj környékén, a nemi szervek környékén jelennek meg a foltok. Többnyire a sötétebb bőrű embereknél fordul elő a tapasztalatok szerint. Sajnos nem gyógyítható, de szteroidkezelésekkel, D-vitamin pótlással egy ideig javítható a bőr állapota, kialakulhat repigmentáció a kezelt területeken.

Ma már sok olyan sminktermék, készítmény található a piacon, amelynek segítségével eltüntethetőek a foltok, de természetesen ez a megoldás nem mindig állja meg a helyét. Viszont pl. az arcon, dekoltázson, nyakon a megfelelő alapozók segíthetnek azoknak, akiket esztétikai szempontból zavarnak a foltjaik.

Olvasd el ezt is!
Ilyen az élet egy ritka bőrbetegséggel

Ismerted ezt a betegséget?