Kerüld őket! A tudomány szerint az alábbi 7 étel a legegészségtelenebb a világon
Valószínűleg te is találkoztál már az alábbi ételekkel, amik bizonyos egészségügyi kockázatokkal járnak.
Chips
Az emberek nagy része odavan a magas energia- és zsírtartalmú ropogtatnivalóért, amit legtöbbször esténként, a tévét nézve fogyaszt. Nagyjából heti 30 gramm lenne az elfogadható mennyiség, amit egy átlagember megehetne, ám a statisztikák túlmutatnak ezen. Egy brit tanulmány korábban megállapította, hogy a fogyasztók könnyebben elhíznak a chipsektől, mint a cukros italoktól, a feldolgozott húskészítményektől és más ételektől. Ráadásul rengeteg olyan chipsként eladott termék is elérhető a boltokban, amiknek csak a fele vagy maximum 60%-a tartalmaz burgonyát, a többi része sok-sok tartósítószer és adalékanyag, ami kicsit sem mondható egészségesnek.
Rántott hús
Bár a csirkét tartják az egyik legegészségesebb húsalternatívának, mert alacsony a telített zsírtartalma, fehérjében viszont gazdag, ám amint bepanírozod és bő olajban kisütöd, minden pozitív hatását elveszíti. Nemcsak a kalóriatartalma ugrik az egekbe, de sütés közben transzzsírok is keletkeznek, amik megemelik a koleszterinszintet és fokozzák a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát.
Fondant
Lényegében egy ehető cukormasszáról van szó, amiben zselatin, növényi zsiradék és víz is megtalálható. Ráadásul egyes kutatások szerint a benne található glicerin károsítja a veséket. Persze ez csak akkor igaz, ha valaki mértéktelenül fogyasztja ezt a cukros ételt.
Felvágottak
Köztudott, hogy ezek az élelmiszerek tele vannak adalékanyagokkal, a bennük található nátrium-foszfát például magas vérnyomást okozhat. A nátrium-nitrát, ami meggátolja, hogy a hús veszítsen a piros színéből és nem engedi, hogy elszaporodjanak benne a baktériumok ráadásul összefüggésbe hozható a vastagbélrák kialakulásának kockázatával.
Sült krumpli sajtszósszal
A bő olajban kisütött hasábburgonya már önmagában is kalóriadús köret, ráadásul ugyanúgy transzzsírok keletkeznek a sütés alkalmával, mint a rántott hús esetében. Főleg Amerikában szokás ezt megfejelni egy adag sajtos szósszal – ami nagyjából olyan, mint amit a nachos mellé kapsz a mozikban – amivel nemcsak extra mennyiségű kalóriát, de még a napi ajánlott nátriumbevitel 19%-át is magukhoz veszik. Ennek az ételnek egy egészségesebb változatát simán el lehet készíteni sütőben vagy forrólevegős sütőben olaj nélkül.
Kávétejszín
Persze nagyon gusztusosak és kényelmes a használatuk, hiszen csak előkap az ember egy darabot belőlük a fiókból – hiszen még hűtőben sem kell tartani őket – és máris belekeverheti a kávéjába. Ezek az örökké tartó tejszínek azonban hidrogénezett olajokból, vagyis transzzsírokból készülnek, amik növelik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, vagyis nagyon egészségtelenek.
Cukrozott gabonapelyhek
Bár a legkönnyebb dolog a reggeli órákban előkapni egy doboz gabonapelyhet, felönteni egy kis tejjel és jóízűen elfogyasztani, valójában ez az étel is többet árt, mint használ. A rosttartalma ugyanis eltörpül amellett, hogy milyen sok szénhidrátot tartalmaz, ráadásul még a sótartalma is magas. Ha mindenképp ragaszkodsz a gyors reggelihez, válassz teljes kiőrlésű gabonapelyhet, és ellenőrizd le, hogy kevés legyen a cukor-, illetve sótaralma és adalék-, valamint színezékmentes legyen.
ÉS ezt olvastad már?
Egészségtelen ételek, amik nem is olyan rosszak
Forrás: Eat this