7 egészséges és egyszerűen elkészíthető alternatíva a bolti pékárú helyettesítésére

unsplash.com
Bellák Dóra

Ha már unod a lisztes-élesztős mizériát, érdemes átgondolnod milyen egészségesebb lehetőségeid vannak.

A koronavírus-járvány miatt még mindig nagyon nehézkes élesztőhöz jutni, ugyanakkor a mindennapos boltba járkálás sem túl jó opció! Ha nincs kedved gyúrni vagy dagasztani otthon, de a bolti pékárut is kihagynád, akkor mindenképp görgess lejjebb! Mutatunk pár egészségesebb alternatívát, amik annyira egyszerűek és finomak, hogy imádni fogod őket!

Olvasd el ezt is!
Marad a szoba és a saját tested: 4 saját testsúlyos gyakorlat, amikkel garantált a kőkemény edzés

Ha most arra számítasz hogy felsoroljuk az összes olyan dolgot amit már ismersz, tévedsz! Nem az abonett, a puffasztott rizs és társai jönnek, hanem valami sokkal izgalmasabb, ami reméljük neked is meghozza a kedvedet egy egészségesebb váltásra.

Válts zöldségre!

Legegyszerűbb verzióként gondold újra az ételeket és cseréld a pékárut különféle zöldség opciókra! A nagy levelesek, mint a fejes saláta, jégsaláta vagy a káposztafélék pont jók lehetnek a feladatra, akár egyet használsz, akár többet össze hajtva, egymásra téve.

Zabkorong

Ez sajnos nem egy lazsálós tészta, hiszen gyorsan kell dolgozni, hogy ne sűrűsödjön be túlságosan.

  • Robotgépben keverj össze 200 g darált zabot, 500 ml vizet és 1 kk. sót! Ezután serpenyőben süthetők is a miniadagok, oldalanként 2-2 percig. Ha szendivcs alapanyagnak készíted, próbálj egyforma méretűeket gyártani.

Felhőkenyér

Az utóbbi idők egyik nagy gluténmentes találmánya sem maradhat ki a sorból. A tésztát akár kedved szerint is fűszerezheted.

  • Melegísd elő a sütőt, majd válassz szét 3 darab tojást. A tojássárgákat dolgozd össze 3 ek. krémsajttal (használhatsz görögjoghurtot is) 1 csipet szódabikarbónával és 1 csipet sóval. Majd verd habbá a fehérjéket és óvatosan keverd hozzá a krémhez. Ezután porciózhatod is sűtőpapírral kibélelt tepsire és süsd készre 10-15 perc alatt 180°C-on. Ha kész, hagyd egy óráig pihenni, csak ezután vedd le a sütőpapírról!

Hüvelyesekből

Ízlés szerint változtathatsz az alapanyagokon, de mi most egy fekete babosat mutatunk neked. Máskor simán cserélheted csicseriborsóra, lencsefélékre, vagy más fajta babra.

  • Robotgépben dolgozz össze 450 g főtt fekete babot felkockázott lilahagymával, 170 g zabpehellyel, 2,5 dl vízzel és 1 csipet sóval. A masszát oszd négy részre és úgy süsd ki adagonként kontakt grillben vagy szendvicssütőben hússütő betéttel. Néhány perc elég lesz mindegyiknek, hogy aranybarna legyen.

Karifolkenyér

Ez sem egy túlságosan nehéz recept, rugalmassága miatt akár még tortillaként is használható.

  • Aprítógépben zúzd rizsszem nagyságúra a karfiolt, majd főzd elő! Szűrd le, sózd, borsozd és keverj hozzá pár tojást! A mennyiség a karfiol nagyságától is fűgg, így változóak lehetnek az arányok. Akkor jó, ha már lepénykék formájában ki tudod sütni. Ha nem szeretnél sok olajat használni, akár sütőben is sütheted 180°C-on, amíg szépen meg nem barnulnak.

Hamis bundáskenyér

Nem egy szokványos megoldás, de érdemes kipróbálni!

  • Adj 2 db tojást 2 ek. útifűmaghéjhoz, majd ízlés szerint sózd, önts hozzá egy kevés vizet és keverd egyneművé! Gyárts belőle korongokat, vagy épp amilyen formát szeretnél és serpenyőben kevés olajon süsd barnára! Ha kész, válassz hozzá kedvedhez való feltétet!

Mikrós kenyér

A dukan diétából való kenyérnek van egy egyszerűsített mikrós változata, ami ízre és állagra is megközelíti a megszokott verziót.

  • Egy mikrózható tálban keverj össze 2 ek. zabkorpát 1 nagy tojással, 1 kk sütőporral és 1 ek. zsírszegény túróval. Majd dobd a készülékbe, hogy ott készre süljön maximum fokozaton 4 perc alatt.

További hasznos tippekért kattints galériánkba!

Nézd meg a galériánkat - 5 kép
Hogy akadályozd meg, hogy megpenészedjen a kenyér