A szüleid hibája, ha stresszhelyzetben enned kell

V. Zsófi

Nem szándékosan ugyan, de ők neveltek erre...

Talán veled is előfordult, hogy a szüleid kiskorodban azt mondták, ha jól viselkedsz, kapsz valami jutalmat: ez lehetett süti vagy más édesség, talán egy Happy Meal menü! Az étel volt a szülők legfőbb ösztönzőszere, amit belógathattak a gyerekek elé, és ez még ma is sokszor így van.

Pro és kontra: tejfélék

Egy új kutatás azonban kimutatta, hogy ez a fajta kondicionálás ahhoz vezethet, hogy később amikor szomorú, dühös vagy frusztrált vagy, az ételhez fordulsz vigaszért. A kutatás 3-7 éves gyerekek étkezési szokásait vizsgálta és megállapította, hogy azon szülők, akik jutalomként vagy büntetésként ételt használtak, hozzájárultak a stresszevés kialakulásához. Dr. Claire Farrow, a kutatás vezetője azt mondja:

A kialakult étkezési szokásokat általában egy életre megtartjuk, tehát azok, akik már korán azt tanulják, hogy az étel eszköz a stressz csökkentéséhez, nagy valószínűséggel követnek hasonló étkezésimintát felnőttként is. Ráadásul, amikor az ember az érzelmek befolyásolása végett eszik valamit, az általában kalóriadús, zsíros, vagy cukros étel, vagyis egészségtelen.”

No de most, hogy már ezt is tudod, megpróbálhatsz változtatni ezen a szokáson, és az alapján dönteni, hogy mi egészséges és persze milyen ízt kívánsz, ahelyett, hogy az ételeket csupán „jó” és „rossz” kategóriába sorolnád. Illetve az étkezéseket az éhségszintedhez igazítani, nem az érzéseidhez.

5 tipp a formásabb bikinitesthez

Te is küzdesz a stresszevéssel?