5 meghökkentő előny, amit a cukormentes élet kínál

Unsplash/Joanna Kosinska
Menyes Barbi

Próbáltad már valaha a cukormentes életet, vagy legalábbis azt, hogy drasztikusan csökkented az étrendedben a cukormennyiséget - minden formában?

Próbáltál már egy hónapot cukor nélkül? Nagy kihívás, de megéri, nagyon is! Bár azt ugye tudod, hogy a cukormentes élet nem csak azt jelenti, hogy elmarad a cukor a reggeli kávédból, és nem nassolsz édességet? Kutatások szerint a feldolgozott, csomagolt élelmiszerek 80% -a tartalmaz hozzáadott cukrot. Elég csak a gyömölcslevekre, joghurtokra, granolákra, zöldségkonzervekre és különféle szószokra gondolni...

Megdöbbentő, de egy átlagos amerikai körülbelül 71,14 gramm vagy 17 teáskanál cukrot fogyaszt naponta, ez kétszer annyi, mint az egészségügyi szervezetek által ajánlott mennyiség. És elég valószínű, hogy mi sem vagyunk elmaradva ettől az értéktől...

Olvasd el ezt is!
Édes, édes, mégis megéri rákattanni a datolyára!

De mi a helyzet a természetes cukrokkal, mondjuk a gyümölcsökben lévő gyümölcscukorral, a fruktózzal? Felejtsük el a gyümölcsöket, ha cukormentesen élnénk?

Erről szerencsére szó sincs, mert nem érdemes egy kalap alá venni az összes cukorfajtát. Ha almát vagy epret fogyasztasz, akkor a fruktózt (gyümölcscukrot) természetes formájában viszedbe a szervezetbe, emellett a gyümölcs vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat tartalmaz, amelyek az emésztés szempontjából nagyon fontosak.

Ám a feldolgozott élelmiszerekben található fruktóznak semmi köze a gyümölcshöz. Ezek többnyire kukoricából vagy cukornádból készülnek, és az egészségestől igen messze állnak. Ha ezekből a finomított cukrokból fogyasztasz nagy mennyiségben, akkor borítékolható az elhízás, és vele együtt egy csomó más betegség is.

Ha egy ideig kipróbálnád a cukormentes étrendet, a gyümölcsöket ne mellőzd, fogyassz belőlük mértékkel, és próbálj alacsonyabb cukortartalmúakat választani. A következő előnyökkel jár ez a fajta életmód:

Olvasd el ezt is!
9 gyógynövény és fűszer, amik isteni gyulladáscsökkentők

Gyorsabban fog az agyad

A túl sok cukor és zsír fogyasztása károsíthatja az agy számos funkcióját. Az ausztráliai, dél-walesi egyetem tanulmánya ezt nemrég meg is erősítette. Tehát csökkentsd a cukrok fogyasztását, és tartsd élesen az elmédet!

Csökkenti a vérnyomását

A súlygyarapodás a túlzott cukorfogyasztás nagyon gyakori következménye, és magával hozza a magas vérnyomás kockázatát. Ez szívrohamhoz, szélütéshez, vesekárosodáshoz és más súlyos betegségekhez vezethet.

forrás: Unsplash/Sharon McCutcheon

A cikk a Runner's World oldalán folytatódik.

Nézd meg a galériánkat - 8 kép
Ételek és italok magas cukortartalommal