Ezért nézegeted folyton a telefonodat

Europress
Joy.hu

Lehet, hogy meglep az oka. Mármint az összes, mert a pszichológusok szerint több is van…

1. Kimaradástól való félelem

A „FOMO”, azaz „Fear of Missing Out” már évek óta használt kifejezés a modern pszichológiában. Nem magyarázzuk túl, hiszen pontosan azt jelenti, amit a neve is elárul: különböző cselekvésekre motivál a tény, hogy félsz: kimaradsz valamiből, lemaradsz a fontos dolgokról.

2. Kényszeres-rögeszmés zavar

Ez már egy pszichiátriai kórkép, aminek különböző árnyalatai vannak. Érdekes, hogy az okostelefonok megjelenése óta azok is ilyen tüneteket produkálnak, akik egyébként semmilyen mentális betegséggel nem küszködnek, mert a mobil annyira addiktív.

Olvasd el ezt is!
Ez történik a testeddel, ha állandóan a telefonodon lógsz

3. Szociális fóbia

Gondold csak végig, hányszor vetted már elő a telefonodat csupán azért, hogy ne kelljen kommunikálnod a körülötted lévőkkel! A szociális fóbia ugyancsak egy betegség, aminek a kezelésre szoruló fajtája természetesen nem csupán ennyit takar, de azért nem árt töprengni rajta, hová vezet a tendencia…

4. Szorongás ellen

A legtöbben folyton ugyanazokat a mozzanatokat ismétlik meg, s ugyanazokat appokat nyitják meg, amikor előveszik a telefonjukat. A mindig kéznél lévő rítus nyújt egyfajta biztonságot a necces pillanatokban, így jó érzés „belemenekülni”.


Magadra ismertél valamelyik pontban?

Olvasd el ezt is!
5 táplálkozási tipp szorongás ellen