Melyiket válaszd: kókusz- vagy olívaolaj?
Régen az olíva számított a legegészségesebb típusnak, most viszont minden a kókuszról szól. De hogyan döntsd el, melyiket válaszd?
Először is, nagyon fontos, hogy mindkettő tartalmaz egészséges zsírsavakat, vagyis többszörösen telített fajtát. Ez azt jelenti, hogy képesek csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek, valamint diabétesz kialakulásának kockázatát. Nagyjából ugyanannyi kalória van bennük, de a kókuszolaj magában rejt egy olyan telített zsírsavat is, a laurinsavat (mást, mint az állati eredetű ételekben), ami egyszerre növeli a jó és rossz koleszterin mennyiségét. Ezért, szakértők szerint érdemes ezt kis adagokban használni. Az olívaolaj jobban bírja az extrém magas hőfokot, de süteménysütés kifejezetten ajánlott kókuszolajjal (hiszen nagyjából 160-200 fokon történik), Szószokhoz, dresszingekhez viszont mindkettő szuper.
1 teáskanál extraszűz olivaolaj | 1 teáskanál | |
---|---|---|
Kalória | ||
Zsír (g) | 14 | 14 |
Telített zsír (g) | 1 | 12 |
Egyszeresen telített zsír (g) | 9.8 | 0.8 |
Többszörösen telített zsír (g) | 1.4 | 0.2 |
Koleszterin (mg) | 0 | 0 |