Melyiket válaszd: kókusz- vagy olívaolaj?

Europress
Birta Brigi

Régen az olíva számított a legegészségesebb típusnak, most viszont minden a kókuszról szól. De hogyan döntsd el, melyiket válaszd?

Először is, nagyon fontos, hogy mindkettő tartalmaz egészséges zsírsavakat, vagyis többszörösen telített fajtát. Ez azt jelenti, hogy képesek csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek, valamint diabétesz kialakulásának kockázatát. Nagyjából ugyanannyi kalória van bennük, de a kókuszolaj magában rejt egy olyan telített zsírsavat is, a laurinsavat (mást, mint az állati eredetű ételekben), ami egyszerre növeli a jó és rossz koleszterin mennyiségét. Ezért, szakértők szerint érdemes ezt kis adagokban használni. Az olívaolaj jobban bírja az extrém magas hőfokot, de süteménysütés kifejezetten ajánlott kókuszolajjal (hiszen nagyjából 160-200 fokon történik), Szószokhoz, dresszingekhez viszont mindkettő szuper.


1 teáskanál extraszűz olivaolaj

1 teáskanál
kókuszolaj

Kalória

119

116

Zsír (g)

14

14

Telített zsír (g)

1

12

Egyszeresen telített zsír (g)

9.8

0.8

Többszörösen telített zsír (g)

1.4

0.2

Koleszterin (mg)

0

0