Diétával megelőzhető a rák?

Europress
Birta Brigi

A rák a legfélelmetesebb betegség, hiszen akárkit érinthet, sokszor hirtelen csap le, és nagyon nehéz legyőzni. De vajon helyes étrenddel tehetsz a megelőzésért?

Így vigyázz a melledre
Egy új kutatási eredmény szerint, akkor vagy a leginkább kevésbé veszélyben általánosságban a rákos megbetegedéseket illetően, ha a testtömeg-indexed 18 és 25 között van. Ráadásul a túlsúly akár 30-60%-ban növeli a mellrák kialakulásának esélyét. A tömegnövekedés, ha zsírban történik, serkenti a mell rákos sejtjeinek terjedését. Nem arról van szó, hogy mostantól orvosi előírásból kell soványnak lenned, hanem arról, hogy próbáld tartani az egészséges súlyodat, és ne jojózz!


Léteznek csodaszerek?
Folyamatos kutatások foglalkoznak azzal, hogy milyen anyagokkal lehetne megelőzni a rákos megbetegedéseket. Évtizedek óta az antioxidánsok és a fitotápanyagok ezek közül a legmeggyőzőbbek. Ilyen például a rezervatrol (vörösborban), karotiniod (sötétzöld, vörös, lila, kék és narancssárga zöldségekben), ellagsav (áfonyában) és a falvonoidok (étcsoki, bor, tea). Állítólag megvédik a sejteket, és segítenek az immunrendszernek legyőzni a daganatokat.


A rákmegelőző menü
Ha szeretnél mindent megtenni a rákmegelőzésért, fogyassz naponta többször színes zöldségeket és gyümölcsöket, teljes értékű szénhidrátokat. Kerüld a fehér cukrot, túlzott sófogyasztást, állati eredetű zsírokat.


Ezzel már nagyon sokat teszel magadért!