Tudtad, hogy 11 féle rizs is létezik? Eláruljuk, hogy mi mire való!
Fehér, barna, ragacsos, hosszú- és rövidszemű: ezeket már biztosan hallottad, de azt tudtad, hogy több mint 10 féle rizs is létezik?
1. Basmati rizs
Őshazája a Himalája lábánál van, de Indiában és Pakisztánban is termelik ezt a hosszúszemű, egészséges rizs fajtát. Magas a B-vitamin tartalma, vasat és rostot tartalmaz, segíti a szín és az idegrendszer normál működését. Más rizsfajtákkal ellentétben, ennek a szemei nem ragadnak össze, ha megfelelően készíted el. Gyakran ázsiai zöldséges és curry fűszeres ételek alapját alkotja.
2. Arborio rizs
Egy olasz rövidszemű fajta, aminek magas a keményítőtartalma. Nevét is egy olasz városkáról kapta, ma már azonban Kaliforniában és Texasban is termesztik. Ez a rizs adja a tökéletes rizottó alapját, mert krémes állagúvá válik, de nem fő szét. Emellett rizspudingot is gyakran készítenek belőle.
3. Jázmin rizs
Fehérszemű rizs, amit Délkelet-Ázsiában és Thaiföldön termesztenek, és sokban hasonlít a basmati rizshez, ugyanis mindkettő aromás ízű. Épp ezért hasonló a felhasználásuk is, a jázmin rizs is gyakran kerül curry fűszeres és sült rizses ételekbe. Magasabb keményítőtartalma miatt viszont ragacsosabb állagúvá válik főzés során, így, ha a pergősebb változatot szereted, használd a másik fajtát ezekhez a kajákhoz.
Ha kíváncsi vagy a többire is, kattints a galériára!
8 rizsfajta, amiről nem biztos, hogy hallottál már
Forrás: Purewow