Még fogyasztható a tojás? A módszer, amivel kiderítheted
Ha már egy ideje ott áll a hűtőben a tojás, nehéz lehet eldönteni, hogy még megeheted-e. Pedig van egy szuperegyszerű tipp, amit ilyenkor bevethetsz!
A tojás igazi szuperkaja, hiszen fehérjében és vitaminokban gazdag, emellett rengeteg ételhez fel lehet használni. Viszont az is igaz, hogy hajlamosak vagyunk elhanyagolni a hűtőnk tartalmát, és csak akkor kiselejtezni belőle mindent, amikor már hetek, vagy hónapok óta a frigó polcain pihen. És míg más ételekről (sajt, felvágottak, zöldségek), könnyen meg lehet mondani, hogy még alkalmasak-e a fogyasztásra, a tojásról elég nehéz anélkül, hogy feltörnéd. Pedig nincs is rosszabb annál, mint mikor a legutolsó tojás romlott, amit mondjuk a rántottádhoz felvernél.
De egy egyszerű trükkel kiderítheted, hogy lejárt-e a tojás szavatossága, anélkül, hogy feltörnéd és megszagolnád!
Mindössze ezt a pár lépést kell megtenned, hogy ellenőrizd a tojás szavatosságát:
- Tölts tele egy tálat hideg vízzel.
- Óvatosan tedd bele a tojásokat.
- Ha a tojás lesüllyed a tál aljára, akkor friss, és nyugodtan megeheted.
- Ha lesüllyed, de függőlegesen áll, akkor már nem a legfrissebb, de még fogyasztható.
- Ha pedig lebeg a víz felszínén, akkor bizony megromlott és ne a serpenyőbe tedd, hanem a kukába.
Ugye, mennyire könnyű?
Olvasnál még a témában?
Töltött tojás lépésről lépésre