Eláruljuk, hogyan tesz egészségesebbé és szebbé a kelkáposzta!
A kelkáposzta nem tartozik az univerzálisan népszerű zöldségek közé, pedig különleges íze mellett magas tápanyagtartalma is indokolná, hogy jóval többet fogyasszunk belőle.
A káposztafélék általában magas víztartalommal, de alacsony kalóriatartalommal rendelkeznek, közben pedig nagyon komoly tápanyagtartalommal bírnak. A kelkáposztát most itt, mint szezonális zöldségfélét vesszük górcső alá, de szerencsére szinte egész éven át kapható frissen a boltokban.
A kelkáposzta különösen gazdag C-vitamin forrás. Főzve 100 gramm káposzta körülbelül 25 milligramm C-vitamint biztosít a főzési időtől függően. Ez a napi szükséglet negyedének felel meg. Ha nyers állapotban fogyasztjuk, akkor ugyanez az érték, akár kétszeres is lehet. A C-vitamin mellett magas E-vitamin, B6-vitamint, folsav, kalcium, kálium és vasforrás.
A benne lévő egészséges alapanyagok minőségének megőrzése érdekében érdemes a lehető legrövidebb ideig főzni vagy sütni. Vékony csíkokra vágva tovább csökkenthető a feldolgozási idő, ám a káposztafélék nyersen is fogyaszthatók például salátákhoz adva. Nyers állapotban viszont kicsit nagyobb kihívást jelent az emészthetőség miatt.