Só a kávéba? Szakértők szerint érdemes kipróbálni, mégpedig emiatt

Getty Images/agrobacter
Bíborka

Bár nem túl bizalomgerjesztő, de akár a cukor elhagyásában is segíthet.

Ha kávéról van szó, a legtöbb embernek a tej és a cukor jut eszébe, mint ízesítő, de gondoltad volna, hogy egy csipetnyi só is csodákat művelhet vele? Elsőre úgy tűnhet, ez szembemegy minden logikával, de Alton Brown, élelmiszertudományi szakértő szerint pont a az, amitől finomabb lehet egy csésze forró fekete.

A titok abban rejlik, hogy a semlegesíti a kávé keserű ízét, ha megfelelő arányban használod. Kutatások szerint ráadásul a só jobban semlegesíti a keserűséget, mint a cukor. Túlzásba sem szabad esni, mert ihatatlan lesz a kávé. Két kanál őrölt kávéhoz nagyjából egy negyed kanál sóra van szükség a szakértő szerint.

forrás: Getty Images/Boy_Anupong
Olvasd el ezt is!
TESZT - Te hogy iszod a kávét? Izgalmas részletet fed fel a személyiségedről

Alton egyébként 10 éven keresztül népszerűsítette a hacket, ezért Alton Brown trükként terjedt el a neten. Persze nem ő az első és egyetlen, aki ezt csinálja, évezredek óta jellemző bizonyos kultúrákra. A Modernist Cuisine gasztróírója, Chris Jung ettől egy kicsit eltérően gondolkodik, szerinte elegendő mindössze egy csipetnyi só elegendő ahhoz, hogy egy kellemes ízt kapjunk.

Főleg azoknak jöhet jól ez a trükk, akik nem szeretnének tejet vagy cukrot tenni az italukba, ugyanis így sokkal lágyabb ízt kapnak.

A mennyisége egyébként függ a pörköléstől is, a világos pörkölésű kávékat kevesebb ideig pörkölik, ízük általában savasabb, citrusosabb, gyümölcsösebb aromájuk van. A sötét pörkölésű kávéra a testesebb, erősebb íz a jellemző. Ha belegondolsz, hogy a karamellát és a csokit is szuperül kiegészíti a , akkor már nem is tűnik olyan meredeknek az ötlet, nem igaz?

Olvasd el ezt is!
Kávé helyett az alábbi italt iszom és teljesen megváltozott a közérzetem

És ezt olvastad már?

Nézd meg a galériánkat - 6 kép
Egészséges kávéfogyasztás 5+1 szabálya