Só a kávéba? Szakértők szerint érdemes kipróbálni, mégpedig emiatt
Bár nem túl bizalomgerjesztő, de akár a cukor elhagyásában is segíthet.
Ha kávéról van szó, a legtöbb embernek a tej és a cukor jut eszébe, mint ízesítő, de gondoltad volna, hogy egy csipetnyi só is csodákat művelhet vele? Elsőre úgy tűnhet, ez szembemegy minden logikával, de Alton Brown, élelmiszertudományi szakértő szerint pont a só az, amitől finomabb lehet egy csésze forró fekete.
A titok abban rejlik, hogy a só semlegesíti a kávé keserű ízét, ha megfelelő arányban használod. Kutatások szerint ráadásul a só jobban semlegesíti a keserűséget, mint a cukor. Túlzásba sem szabad esni, mert ihatatlan lesz a kávé. Két kanál őrölt kávéhoz nagyjából egy negyed kanál sóra van szükség a szakértő szerint.
Alton egyébként 10 éven keresztül népszerűsítette a hacket, ezért Alton Brown trükként terjedt el a neten. Persze nem ő az első és egyetlen, aki ezt csinálja, évezredek óta jellemző bizonyos kultúrákra. A Modernist Cuisine gasztróírója, Chris Jung ettől egy kicsit eltérően gondolkodik, szerinte elegendő mindössze egy csipetnyi só elegendő ahhoz, hogy egy kellemes ízt kapjunk.
Főleg azoknak jöhet jól ez a trükk, akik nem szeretnének tejet vagy cukrot tenni az italukba, ugyanis így sokkal lágyabb ízt kapnak.
A só mennyisége egyébként függ a pörköléstől is, a világos pörkölésű kávékat kevesebb ideig pörkölik, ízük általában savasabb, citrusosabb, gyümölcsösebb aromájuk van. A sötét pörkölésű kávéra a testesebb, erősebb íz a jellemző. Ha belegondolsz, hogy a karamellát és a csokit is szuperül kiegészíti a só, akkor már nem is tűnik olyan meredeknek az ötlet, nem igaz?
És ezt olvastad már?
Egészséges kávéfogyasztás 5+1 szabálya