Kevesebb kalória lesz a rizsben ezzel a főzési módszerrel
Ha szeretnéd csökkenteni a rizs kalóriatartalmát, van egy jó hírünk: simán megteheted a főzés során.
Kutatók ugyanis rájöttek, mivel lehet a legegyszerűbben megszabadulni néhány plusz kalóriától, ha a rizs elkészítéséről van szó: adj hozzá egy kevés kókuszolajat és hagyd kihűlni tálalás előtt.
Ha ezt a két egyszerű lépést betartod, akár 60 százalékkal kevesebb kalóriát viszel majd be, mint addig. (100 g rizs nagyjából 360 kalóriát tartalmaz). Ennek oka a rizsben lévő keményítő. Amikor ugyanis elkezded főzni a rizst, a glukózmolekulák keményítővé állnak össze, a néhány órányi hűtés során viszont a keményítő kikerül a rizsszemekből. A kókuszolaj hozzáadásával pedig a zsírmolekulák bejutnak a rizsbe, így lassítják a rizsben lévő keményítő emésztést. Ennek hatására nem emelkedik meg olyan hirtelen a vércukorszinted.
A legjobb az egészben pedig az, hogy utána nyugodtan újra is melegítheted a rizst, mert a krumplival és tésztával ellentétben nem emelkedik meg a keményítő szintje a hő hatására.
Szóval egy kanál kókuszolaj és a hűtés a siker (és a kalóriaszegény rizs) kulcsa!
A cikk eredetileg a menshealth.hu oldalon jelent meg.
Olvasnál még a témában?
Dehogy maradsz éhen! Íme a 7 legtáplálóbb zöldség a dietetikusok szerint