Pontosan mennyi a napi C-vitamin szükséglet? Most az is kiderül, hogy túl lehet-e adagolni!

alexialex/Getty Images
Kata

A mondás úgy tartja, a kevesebb néha több, és ez bizony még az egyébként életbevágóan fontos vitaminokra is igaz!

Bár a koronavírus kirobbanása után leginkább a D-vitamin és annak pótlása került a reflektorfénybe, nem szabad elfelejtkezni az aszkorbinsavról, azaz C-vitaminról sem, ugyanis erre (is) óriási szükségünk van: megvédi a szervezetünket a szabad gyököktől, amelyek károsítják és elpusztítják az egészséges sejteket. A vírusölőként elhíresült aszkorbinsav elősegíti a vas felszívódását, ami elengedhetetlen a növekedéshez és a test általános működéséhez. Nem csak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, akár a depresszióét is csökkentheti, gyorsítja a sebgyógyulást, segíti a kollagéntermelést, gyorsítja a sebeink gyógyulását és felburbózza az immunrendszerünk működését is – ráadásul, ha odafigyelünk a bevitelére, kisebb az esélye annak, hogy megfázzunk, ha pedig mégis, hamarabb kilábalhatunk belőle a C-vitamin „támogatásával”. És mivel kifejezetten „csodafegyvernek” számít az egészségünk megőrzésében, a hiánya komoly kockázatot jelenthet: jobban ki lehetünk téve a különböző fertőzések veszélyének, illetve hajhullást, orr-, és fogínyvérzést tapasztalhatunk, de az étvágytalanság, a kimerültség és a krónikus fáradtság is szerepel a tünetek között, extrém esetben pedig skorbuthoz vezethet, ami halálos is lehet.

forrás: alvarez/Getty Images

Mennyi is az annyi?

A szakértők szerint alapvetően naponta egy nőnek 70 mg, míg egy férfinak 90 mg C-vitaminra van szükségük felnőttkorban, azonban betegségek, stresszhatás, továbbá várandósság (és persze szoptatás) mellett ez az adag jelentősen megnövelhető: a kismamák számára például azt javasolják az orvosok, hogy emeljék fel a dózist 120 mg-ra. Ha C-vitamin pótlásáról van szó, a legtöbben azonnal a citrusfélék, azaz a narancs, a citrom és a grapefruit fogyasztására gondolnak, de szerencsére ennél jóval változatosabb formában gondoskodhatunk arról, hogy ne szenvedjünk hiányt benne: az eper, a kivi és a sárgadinnye is szuper választás lehet, de érdemes paradicsomot, krumplit, paprikát és brokkolit is gyakran fogyasztani. Bár mindössze egy narancs, de akár egy csésze eper vagy brokkoli elegendő lehet ahhoz, hogy biztosítsuk a szervezetünk számára a szükséges napi dózist, a jó hír az, hogy a C-vitamint kimondottan nehéz túladagolni, de igenis lehetséges (ahogyan a D-vitamin esetében is!) – és ez igencsak kellemetlen mellékhatásokkal járhat: ilyen a hasfájás, a hasmenés, a hányinger (és a hányás), a gyomorégés, a gyomorgörcsök, a fejfájás, illetve az alvászavar. A szakemberek azt mondják, ezek a tünetek akkor jelentkezhetnek, ha a C-vitamin bevitelünk tartósan meghaladja a napi 2000 mg-ot.

Íme néhány zöldség, amit mindenképpen érdemes beiktatnod az étrendedbe!

Nézd meg a galériánkat - 10 kép
Zöldségek és gyümölcsök, amik magas vitamintartalommal rendelkeznek