Miért bírja az alkoholt, aki bírja és ki a kocaivó?

Lovászi Ildikó

Vajon miért csiccsent be valaki fél pohár bortól, míg másnak meg sem kottyan, ha ledönt egy üveggel? És melyikük a szerencsésebb valójában?

Ez a cikk eredetileg az evamagazin.hu oldalon jelent meg.

Az alkoholt különbözőképpen bírjuk, ezt nem nehéz különösebben szemléltetni, elég körbenézni egy céges buliban vagy baráti kocsmázáson. Sok társaságban könnyű kétes dicsőséget szerezni azzal, ha valaki az asztal alá issza a többieket – holott ez a képesség nem erősség vagy gyenge pont, hanem egyszerűen az alkoholtolerancia kérdése. A kifejezés azt jelenti, hogy vannak emberek, akik nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztása után érzik csak meg a hatásait. Annak, hogy miért tud valaki szemrebbenés nélkül töméntelen mennyiségű szeszes italt ledönteni, más pedig miért csiccsent be fél pohár bortól, több oka is van.


Olvasd el ezt is!
Nem bort, vizet iszom – Az absztinencia nyomában

Ott van mindjárt a nem és a testsúly. A férfiak általában többet tudnak inni a nőknél, mielőtt jelentkeznének náluk az ittasság jelei, és ugyanígy később jelentkeznek az alkohol hatásának látható jelei a testesebb embereknél is. Más biológiai tényezők ennél kissé bonyolultabbak. Vannak kutatók, akik azt gondolják, hogy az alkoholtolerancia az etil-alkohol lebontásában közreműködő enzimekkel van összefüggésben, mások azt gondolják, hogy az agyban zajlik másképpen az ingerületátvitel. Az utóbbival kapcsolatban az az egyik teória, hogy a magas alkoholtoleranciájú emberek agya egyszerűen nem kapja meg azt az üzenetet, hogy “Hahó, most már igazán nem kellene többet innod.”

Ami pedig az enzimek szerepét illeti: az alkohol lebontása többlépcsős folyamat. A szervezetbe jutott alkohol nagy részét először az alkohol-dehidrogenáz nevű enzim bontja le acetaldehiddé, amit aztán az acetaldehid-dehidrogenáz vesz kezelésbe. Vannak olyan emberek, akiknél ebből az enzimből kevesebb van, ezért nekik felgyülemlik a vérükben az acetaldehid, vagyis magasabb a véralkoholszintjük – ettől aztán kipirosodik a bőrük és felerősítve tapasztalhatják meg a másnaposság tüneteit.

Nem valami jó hír, hogy az agyunk és a testünk elég hamar hozzászokik ahhoz, ha sokat iszunk. Az emberi testnek ugyanis megvan az a képessége, hogy alkalmazkodjon a megnövekedett alkoholbevitelhez. Ez azzal is járhat, hogy gyorsabban dolgozza fel az alkoholt. Vagyis aki gyakrabban iszik, az ugyanannyi alkohol elfogyasztása után kevésbé tűnik részegnek, mint az, aki csak ritkábban nyúl a pohár után.

Tovább olvasok

HuffPost