Sajttorta, palacsinta, piskóta: mutatjuk a legfinomabb mézeskalács ízű desszerteket

Getty Images/Ekaterina Krasnikova
Besenyei Bianka

Ilyen formában is érdemes kipróbálni a téli kedvencet.

A mézeskalács az egyik legkedveltebb karácsonyi süti a zserbó és a bejgli mellett, így nem véletlen, ha időközben születtek még olyan desszertek, amik ezt az ízvilágot elevenítik meg. Egy kis mézeskalács fűszerkeverékkel ugyanis szinte bármilyen süteményt meg lehet bolondítani, a végeredmény pedig azonnal ünnepi hangulatba hozza a kóstolóját. Sokan persze maradnak a tradicionális édességeknél ebben az időszakban, ám ha te mégis beújítanál valami finomat, akkor máris mutatunk három olyan receptet, amivel nem lőhetsz mellé.

Olvasd el ezt is!
A sós „mézeskalács ház” váltja fel idén az eredetit? Nagyon úgy fest!

A New York-i sajttortát a világ minden pontján ismerik, így épp itt az ideje, hogy kipróbálj valami újat. Ez a változat tökéletes választás lehet, amivel akár az ünnepek alatt szülinapozó barátodat is meglepheted.

Recept
Elkészítési idő: 90 perc
6 személyre
Mézeskalács sajttorta
Hozzávalók
  • 2 csésze graham-keksz
  • ½ teáskanál őrölt gyömbér
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • ½ teáskanál őrölt szerecsendió
  • ¼ csésze olvasztott vaj
  • 225 gramm krémsajt
  • csésze barna cukor
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 3 tojás
  • ¼ csésze melasz
  • ¼ teáskanál só
  • 2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt szerecsendió
  • ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
1. lépés
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra.
2. lépés
Csomagold be a tortaforma külsejét alufóliába a vízfürdőhöz.
3. lépés
Egy konyhai robotgéppel mixeld össze a kekszet, a gyömbért, a fahéjat, a szerecsendiót és az olvasztott vajat, és dolgozzuk morzsává.
4. lépés
Nyomkodd a tortaforma aljába az elkészült masszát.
5. lépés
Keverd habosra a krémsajtot robotgéppel.
6. lépés
Add hozzá a barna cukrot, és keverd addig, amíg teljesen össze nem áll, majd egyenként add hozzá a vaníliát és a tojásokat.
7. lépés
Kapcsolj közepes sebességre és add hozzá a melaszt, a sót, a gyömbért, a fahéjat, a szerecsendiót és a szegfűszeget, amíg teljesen össze nem áll.
8. lépés
Öntsd a tortaformába, helyezd az egészet egy nagyobb serpenyőbe, és ezt töltsd egy kis forró vízzel.
9. lépés
60 percig süsd vízfürdőben.
10. lépés
Amikor elkészült, kapcsold ki a sütőt, vedd ki a vízfürdőből a sütit, és hagyd a sütőben kihűlni.
11. lépés
Tálalás előtt hűtsd 6-8 órán keresztül, és tálal fahéjjal meghintett tejszínhabbal.

Karácsony reggelén tuti senki nem ellenkezne, ha az alábbi reggelivel várnád. Egyszerű elkészíteni és persze isteni finom!

Recept
Elkészítési idő: 30 perc
2 személyre
Mézeskalács ízű palacsinta
Hozzávalók
  • 3 bögre liszt
  • 1 evőkanál sütőpor
  • ¾ teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál só
  • 2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 2 teáskanál fahéj
  • ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
  • ¼ teáskanál szerecsendió
  • 3 tojás felverve
  • 1/3 bögre melasz
  • 3 bögre író
1. lépés
A tésztához keverd össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a gyömbért, a fahéjat, a szegfűszeget és a szerecsendiót.
2. lépés
Add hozzá a tojást, a melaszt és az írót, és keverd addig, amíg össze nem áll.
3. lépés
Süsd ki a palacsintákat egyesével.

Az alábbi piskóta is egy nagyon könnyen elkészíthető desszert, ami vendégvárónak is tökéletes lehet a két ünnep között, amikor már csak a maradékot tudnád felszolgálni.

Recept
Elkészítési idő: 60 perc
6 személyre
Puha mézeskalács ízű piskóta
Hozzávalók
  • 8 evőkanál szobahőmérsékletű vaj
  • 2,5 bögre liszt
  • 1 bögre forrásban lévő víz
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1,5 teáskanál őrölt fahéj
  • ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
  • ½ teáskanál őrölt szerecsendió
  • ½ teáskanál só
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2/3 bögre barna cukor
  • 1 bögre melasz
  • 1 evőkanál reszelt gyömbér
  • 2 nagy tojás
  • porcukor
1. lépés
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Vajazz ki és lisztezz meg egy 22 x 33 cm-es tortaformát, majd tedd félre.
2. lépés
Egy tálban keverd össze a forrásban lévő vizet és a szódabikarbónát.
3. lépés
Egy másik nagy tálban szitáld össze a lisztet, az őrölt fűszereket, a sót és a sütőport.
4. lépés
Robotgéppel keverd habossá a vajat, és add hozzá a barna cukrot is.
5. lépés
Mehet bele a melasz és a reszelt gyömbér, a szódabikarbónás keverék és a lisztes keverék. Majd üsd bele a tojásokat is.
6. lépés
Öntsd a kész tésztát a formába, majd süsd 30-35 percen keresztül. Tűpróbával ellenőrizd!

Ezeket is olvasd el!

Nézd meg a galériánkat - 11 kép
Hibák, amik biztos tönkreteszik a sütidet