Sajttorta, palacsinta, piskóta: mutatjuk a legfinomabb mézeskalács ízű desszerteket
Ilyen formában is érdemes kipróbálni a téli kedvencet.
A mézeskalács az egyik legkedveltebb karácsonyi süti a zserbó és a bejgli mellett, így nem véletlen, ha időközben születtek még olyan desszertek, amik ezt az ízvilágot elevenítik meg. Egy kis mézeskalács fűszerkeverékkel ugyanis szinte bármilyen süteményt meg lehet bolondítani, a végeredmény pedig azonnal ünnepi hangulatba hozza a kóstolóját. Sokan persze maradnak a tradicionális édességeknél ebben az időszakban, ám ha te mégis beújítanál valami finomat, akkor máris mutatunk három olyan receptet, amivel nem lőhetsz mellé.
A New York-i sajttortát a világ minden pontján ismerik, így épp itt az ideje, hogy kipróbálj valami újat. Ez a változat tökéletes választás lehet, amivel akár az ünnepek alatt szülinapozó barátodat is meglepheted.
6 személyre
- 2 csésze graham-keksz
- ½ teáskanál őrölt gyömbér
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- ½ teáskanál őrölt szerecsendió
- ¼ csésze olvasztott vaj
- 225 gramm krémsajt
- csésze barna cukor
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 3 tojás
- ¼ csésze melasz
- ¼ teáskanál só
- 2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió
- ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra.
2. lépés
Csomagold be a tortaforma külsejét alufóliába a vízfürdőhöz.
3. lépés
Egy konyhai robotgéppel mixeld össze a kekszet, a gyömbért, a fahéjat, a szerecsendiót és az olvasztott vajat, és dolgozzuk morzsává.
4. lépés
Nyomkodd a tortaforma aljába az elkészült masszát.
5. lépés
Keverd habosra a krémsajtot robotgéppel.
6. lépés
Add hozzá a barna cukrot, és keverd addig, amíg teljesen össze nem áll, majd egyenként add hozzá a vaníliát és a tojásokat.
7. lépés
Kapcsolj közepes sebességre és add hozzá a melaszt, a sót, a gyömbért, a fahéjat, a szerecsendiót és a szegfűszeget, amíg teljesen össze nem áll.
8. lépés
Öntsd a tortaformába, helyezd az egészet egy nagyobb serpenyőbe, és ezt töltsd egy kis forró vízzel.
9. lépés
60 percig süsd vízfürdőben.
10. lépés
Amikor elkészült, kapcsold ki a sütőt, vedd ki a vízfürdőből a sütit, és hagyd a sütőben kihűlni.
11. lépés
Tálalás előtt hűtsd 6-8 órán keresztül, és tálal fahéjjal meghintett tejszínhabbal.
Karácsony reggelén tuti senki nem ellenkezne, ha az alábbi reggelivel várnád. Egyszerű elkészíteni és persze isteni finom!
2 személyre
- 3 bögre liszt
- 1 evőkanál sütőpor
- ¾ teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál só
- 2 teáskanál őrölt gyömbér
- 2 teáskanál fahéj
- ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
- ¼ teáskanál szerecsendió
- 3 tojás felverve
- 1/3 bögre melasz
- 3 bögre író
A tésztához keverd össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a gyömbért, a fahéjat, a szegfűszeget és a szerecsendiót.
2. lépés
Add hozzá a tojást, a melaszt és az írót, és keverd addig, amíg össze nem áll.
3. lépés
Süsd ki a palacsintákat egyesével.
Az alábbi piskóta is egy nagyon könnyen elkészíthető desszert, ami vendégvárónak is tökéletes lehet a két ünnep között, amikor már csak a maradékot tudnád felszolgálni.
6 személyre
- 8 evőkanál szobahőmérsékletű vaj
- 2,5 bögre liszt
- 1 bögre forrásban lévő víz
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1,5 teáskanál őrölt fahéj
- ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
- ½ teáskanál őrölt szerecsendió
- ½ teáskanál só
- 2 teáskanál sütőpor
- 2/3 bögre barna cukor
- 1 bögre melasz
- 1 evőkanál reszelt gyömbér
- 2 nagy tojás
- porcukor
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Vajazz ki és lisztezz meg egy 22 x 33 cm-es tortaformát, majd tedd félre.
2. lépés
Egy tálban keverd össze a forrásban lévő vizet és a szódabikarbónát.
3. lépés
Egy másik nagy tálban szitáld össze a lisztet, az őrölt fűszereket, a sót és a sütőport.
4. lépés
Robotgéppel keverd habossá a vajat, és add hozzá a barna cukrot is.
5. lépés
Mehet bele a melasz és a reszelt gyömbér, a szódabikarbónás keverék és a lisztes keverék. Majd üsd bele a tojásokat is.
6. lépés
Öntsd a kész tésztát a formába, majd süsd 30-35 percen keresztül. Tűpróbával ellenőrizd!
Ezeket is olvasd el!
Hibák, amik biztos tönkreteszik a sütidet