Biztonságos megenni a megbarnult avokádót? A szakértő elárulja a választ

Pexels/Daria Shevtsova
Besenyei Bianka

Ha te is szereted a gyümölcsöt, akkor jól figyelj!

Az utóbbi évek egyik népszerű szuperfoodja az avokádó, amihez rengeteg receptet találsz a neten, így változatos módon fogyasztható. Mivel nincs különösebb íze, leginkább textúrája miatt kedvelt, ráadásul az egyik legtápanyagdúsabb gyümölcs, ami nagyon jó hatással van a szervezetedre. Korábban már beszámoltunk egy kísérletről, amiben a szerkesztő elárulta, mi történt, miután egy héten keresztül fogyasztotta kedvenc gyümölcsét:

Olvasd el ezt is!
"Egy hétig minden reggelire avokádót ettem, és érdekes dolog történt a testemmel!"


Így hat az avokádó az egészségre

  • javítja a bőr állagát
  • hozzájárul a megfelelő agyműködéshez a magas omega-3 és E-vitamintartalom miatt
  • szabályozza a vércukorszintet
  • a szem egészségére is jó hatással van
  • a benne található antioxidánsok miatt egyes kutatások szerint rákellenes hatással is bír
  • gyulladáscsökkentő hatása van

Az tehát egyértelmű, hogy érdemes avokádót fogyasztani, hiszen nemcsak finom, de nagyon egészséges is. Mivel nagyon népszerű gyümölcsről van szó, ezért rengeteg trükk is kering vele kapcsolatban a neten, legutóbb például egy olyan TikTok trükk lett nagyon népszerű, ami azt ígérte: heteken keresztül tökéletes állapotú marad az érett avokádó, ha kipróbálod. Hagyott némi kívánnivalót maga után a hack, dehát ki ne vágyna arra, hogy a tökéletes állagú avokádó megtalálása után jócskán betárazzon belőle és hetekig csemegézze azt?

forrás: Pexels/Daria Shevtsova

Aki rendszeres avokádófogyasztó, az azt is tudja, hogy nemcsak az érett gyümölcs megtalálása okozhat kihívást, de az is, hogy ne barnuljon meg az avokádó a felvágás után. Erre is léteznek különféle trükkök, de egy ponton már nem lehet mit tenni: ilyenkor pedig biztos benned is felmerül, hogy vajon megeheted-e a megbarnult részt is? Jó hírünk van számodra: a legtöbb esetben a barna rész is teljesen ehető.

„A barnulásnak több oka is lehet. A hús belső barnulása általában azután következik be, hogy megvágjuk a gyümölcsöt, mert ez megzavarja a sejteket és olyan enzimeket szabadít fel, amik reakciókba lépnek az oxigénnel és más vegyületekkel. Bár ez kevésbé gusztusos, teljesen biztonságos megenni egy olyan avokádót, ami felvágás után válik barnává”

-

- mondja Savannah Barden biológus a Well&Good magazinnak.

Ha viszont a felvágott avokádóban már eleve vannak megbarnult részek, érdemes tőlük megszabadulni. A szakértő szerint ez azért fordulhat elő, mert túl hideg vagy túl meleg körülmények között tárolták, esetleg leesett vagy megsérült a gyümölcs.

Ha érett avokádót szeretnél venni, ezt csekkold!

Az alábbi népszerű TikTok videó segít megtalálni a tökéletes avokádót a boltban. Egyszerűen csak annyit kell tenned, hogy megnézed, a szár vége zöld vagy barna színű-e: ha zöld, akkor érett darabot sikerült kifognod.

És ezeket a tippeket ismered már?

Nézd meg a galériánkat - 5 kép
Így védd meg a már felvágott avokádót a barnulástól!