Biztonságos megenni a megbarnult avokádót? A szakértő elárulja a választ
Ha te is szereted a gyümölcsöt, akkor jól figyelj!
Az utóbbi évek egyik népszerű szuperfoodja az avokádó, amihez rengeteg receptet találsz a neten, így változatos módon fogyasztható. Mivel nincs különösebb íze, leginkább textúrája miatt kedvelt, ráadásul az egyik legtápanyagdúsabb gyümölcs, ami nagyon jó hatással van a szervezetedre. Korábban már beszámoltunk egy kísérletről, amiben a szerkesztő elárulta, mi történt, miután egy héten keresztül fogyasztotta kedvenc gyümölcsét:
Így hat az avokádó az egészségre
- javítja a bőr állagát
- hozzájárul a megfelelő agyműködéshez a magas omega-3 és E-vitamintartalom miatt
- szabályozza a vércukorszintet
- a szem egészségére is jó hatással van
- a benne található antioxidánsok miatt egyes kutatások szerint rákellenes hatással is bír
- gyulladáscsökkentő hatása van
Az tehát egyértelmű, hogy érdemes avokádót fogyasztani, hiszen nemcsak finom, de nagyon egészséges is. Mivel nagyon népszerű gyümölcsről van szó, ezért rengeteg trükk is kering vele kapcsolatban a neten, legutóbb például egy olyan TikTok trükk lett nagyon népszerű, ami azt ígérte: heteken keresztül tökéletes állapotú marad az érett avokádó, ha kipróbálod. Hagyott némi kívánnivalót maga után a hack, dehát ki ne vágyna arra, hogy a tökéletes állagú avokádó megtalálása után jócskán betárazzon belőle és hetekig csemegézze azt?
Aki rendszeres avokádófogyasztó, az azt is tudja, hogy nemcsak az érett gyümölcs megtalálása okozhat kihívást, de az is, hogy ne barnuljon meg az avokádó a felvágás után. Erre is léteznek különféle trükkök, de egy ponton már nem lehet mit tenni: ilyenkor pedig biztos benned is felmerül, hogy vajon megeheted-e a megbarnult részt is? Jó hírünk van számodra: a legtöbb esetben a barna rész is teljesen ehető.
„A barnulásnak több oka is lehet. A hús belső barnulása általában azután következik be, hogy megvágjuk a gyümölcsöt, mert ez megzavarja a sejteket és olyan enzimeket szabadít fel, amik reakciókba lépnek az oxigénnel és más vegyületekkel. Bár ez kevésbé gusztusos, teljesen biztonságos megenni egy olyan avokádót, ami felvágás után válik barnává”
-- mondja Savannah Barden biológus a Well&Good magazinnak.
Ha viszont a felvágott avokádóban már eleve vannak megbarnult részek, érdemes tőlük megszabadulni. A szakértő szerint ez azért fordulhat elő, mert túl hideg vagy túl meleg körülmények között tárolták, esetleg leesett vagy megsérült a gyümölcs.
Ha érett avokádót szeretnél venni, ezt csekkold!
Az alábbi népszerű TikTok videó segít megtalálni a tökéletes avokádót a boltban. Egyszerűen csak annyit kell tenned, hogy megnézed, a szár vége zöld vagy barna színű-e: ha zöld, akkor érett darabot sikerült kifognod.
És ezeket a tippeket ismered már?
Így védd meg a már felvágott avokádót a barnulástól!