Villámgyors köleses pizzalepény (nem csak) gluténrézékenyeknek
Nagyon finom, nagyon egyszerű elkészíteni és millióféleképpen variálható ez a köleses pizzalepény!
Nemrég jelent meg kiadónk gondozásában a Fuss Gyorsan. Egyél Lassan című könyv magyar nyelvű változata, ami telis-tele van finom, gyorsan elkészíthető és tápláló fogásokkal, amik kifejezetten sportolók számára készültek - de nem csak nekik!
Bár a desszertek is őrületesek, de ez a köleses pizzalepény is igazi jolly joker. Az a jó ebben az ételben, hogy a feltétek variálásával lehet belőle reggeli, ebéd, vacsora, de még tízórai és uzsonna is. Sőt, tudod úgy alakítani, hogy mindenki szeresse: a férjed, a tesód, a barátaid, a vegák, a vegánok, a tejérzékenyek, a diétázók vagy a hagyományosabb ízek kedvelői is!
Íme a recept:
- 1 csésze köles
- 2 ek. olivaolaj
- 425g fehér vajbab
- 1 + 1/2 csésze főtt bab
- 2 tojás
- 1 + 1/2 ek. miszó
- 1 tk. szárított oregánó
- 1 tk. édesköménymag
- só
- bors
Mossuk meg a kölest egy finom szűrőben és csöpögtessük le alaposan. Egy lábasban közepes lángon pirítsuk meg a kölest szárazon kb. 5 perc alatt, folyamatosan mozgatva és kavargatva, amíg illatos nem lesz. Lassan adjunk hozzá 2 csésze vizet és forraljuk fel. Vegyük takarékra és fedő alatt főzzük tovább kb. 20 percig, amíg el nem főtte teljesen a vizet és a kölesszemek szétestek. (Érdemes egy kicsit szétfőzni a kölest, amíg sűrű, tésztás állagú nem lesz. Ha még így is van alatta víz, fedő nélkül főzzük pár percig.) Szedjük ki hűlni egy nagy tálba.
2. lépés
Melegítsük elő a sütőt 230 fokon. Két tepsit béleljünk ki sütőpapírral, amit megkenünk olívaolajjal. Egy papírtörlővel töröljük szárazra a babot. Egy turmixgépben vagy aprítóban nagy sebességen dolgozzuk össze alaposan a kölest, a babot, a tojást és a miszópasztát az olajjal, oregánóval és édesköménymaggal. Mixelés közben néha álljunk meg és kaparjuk le egy szilikonspatulával a keveréket a turmixgép oldaláról.
3. lépés
Egy félcsészés mérőkanállal szedjünk külön adagokat a tepsibe a keverékből és a kanál aljával terítsük szét őket, kb. 15 centis lepényeket formázva. 6 kerek lepényt kell hogy kapjunk. A tetejükre csorgassunk olívaolajat.
4. lépés
A középső és alsó rácson süssük kb. 15 percig. A sütőből kivéve egy fémlapáttal óvatosan fordítsuk át a lepényeket. Tegyük vissza a sütőbe kb. 8 percre, hogy a másik oldaluk is megpiruljon.
5. lépés
Vegyük ki ismét és a tetejére tegyünk a kedvenc feltéteinkből, majd tegyük vissza még 5 percre, amíg a sajt megolvad a tetején.
Ezt az ételt és sok más finom és tápláló fogást találsz Shalane Flanagan és Elyse Kopecky könyvében, a Fuss Gyorsan. Egyél Lassan.-ban, amit megrendelhetsz IDE kattintva, itt de az Immedio és Relay üzletekben kapható!
8 szuper gluténmentes étel futóknak