Kipróbáltam a levendulás kávét, ami stresszoldó is egyben

Pexels/Brigitte Tohm
Besenyei Bianka

Sosem kóstoltam még olyan italt, ami felpörget és lenyugtat egyszerre.

Tavasszal Tihanyban jártam és mi mással is térhettem volna haza, mint egy üveg levendulaszörppel, amit a meleg nyári napokon természetesen limonádéként szerettem fogyasztani. Most viszont szembejött velem a neten egy új őrület, a levendulás kávé, amit azonnal ki akartam próbálni, tekintve, hogy minden összetevő adott volt hozzá. Bár jeges kávéról beszélünk, ami ősszel nem biztos, hogy sokak első választása lenne, de én egyáltalán nem bántam meg, ráadásul a napsütéses őszi reggeleken kifejezetten jól is esett.

Olvasd el ezt is!
A kávémennyiség, ami már ártalmas a szervezetednek és zsugorítja az agyat

A levendula nemcsak egy dísznövény, amit az illata miatt tartunk, sokkal több ennél. A szépségápolás egyik meghatározó növénye, amit gyógyhatása miatt is gyakran alkalmaznak. Fűszernövényként, illóolajként, lekvárban, gyógyteaként, sajtban, mézben és még rengeteg más módon alkalmazzák a növényt, ami fertőtlenítő, antibakteriális, gyulladást csökkentő hatással bír, ráadásul regenerál és relaxál. Így erős érvekkel és nagy elvárásokkal ültem le tesztelni a levendulás kávét, ami pillanatok alatt elkészült.

Recept
Elkészítési idő: 5 perc
1 személyre
Levendulás jeges kávé
Hozzávalók
  • 1 csésze kávé
  • 80 ml tej vagy növényi ital
  • 2 teáskanál levendulaszörp
  • néhány darab jégkocka
1. lépés
Főzd le a kávét a szokásos módon. Készítheted kotyogósban, de lehet kapszulás kávé vagy instant is, a lényegen nem változtat.
2. lépés
Mehet bele a tej és a jégkocka, majd a 2 teáskanál levendulaszörp is.
3. lépés
Alaposan keverd el, és már fogyaszthatod is.

Ha nincs otthon kész szörpöd, akkor magad is elkészítheted.

Recept
Elkészítési idő: 10 perc
2 személyre
Levendulaszörp
Hozzávalók
  • 1 bögre cukor
  • 1 bögre víz
  • 2 teáskanál levendulavirág
  • 1/2 teáskanál vaníliakivonat
1. lépés
Tegyél minden hozzávalót egy edénybe és forrald 2 percen keresztül.
2. lépés
Húzd le a tűzhelyről és hagyd kihűlni.

Persze a levendulaszörpöt bármilyen kávéba beleteheted, nem muszáj jegesnek lennie. És hogy mitől lett hirtelen ilyen népszerű? Valószínűleg nemcsak az íze, hanem a vélt hatása miatt. Néhány évente ugyanis fel-fel bukkan ez a recept, most a pandémia idején egyértelmű, hogy emberek mindenben a nyugtató hatást keresik – még a kávéban is, aminek eredeti funkciója pont az lenne, hogy felpörgessen. A levendulás verzió íze akkor fog neked is bejönni, ha szereted a növény markáns ízét és nem bánod, ha a kávéíz mellett valami más is dominál. De azért nem érdemes túltolni a szörpöt, nehogy szappanos végeredményt kapj. Nekem a 2 kanál pont elegendő volt, hogy utóízben előjöjjön a levendula, de ne vegye el a kávé karakteres ízét sem. Mivel eleve szeretem a szörpöt, kellemes és új ízélményben volt részem, a nyugtató hatása viszont valószínűleg akkor mutatkozik meg leginkább, ha az ember rendszeresen fogyasztja ezt az italt.

Ezt olvastad már?

Nézd meg a galériánkat - 17 kép
A legnépszerűbb kávévariációk és magyarázatuk