Miért olyan olcsó a kínai kaja, ha közben hatalmas adagokat adnak? Eláruljuk

Getty Images
Léna

Ha beszaladsz egy kínai kajáldába, szinte biztos, hogy 1000 Ft-ot sem kell fizetned egy hatalmas adag édes-savanyú csirkéért, tojásos rizzsel. De miért ilyen olcsó ez az étel, ha olyan nagy adagot adnak?

Ha ettél már kínai kajáldában, akkor biztosan megtapasztaltad, hogy viszonylag jó áron óriási adagot adnak; még akkor is, ha te csak egy kisebb menüt kértél. De vajon mi ennek az oka? Miért lehet olcsón sok ételt beszerezni, ha más helyeken ennek duplájáért nem ehetünk ennyit? Valószínűleg téged is elgondolkodtatott már a kérdés, mi pedig utánanéztünk, és az alábbi infókra bukkantunk.

Olvasd el ezt is!
Ez a különbség a kínai és a nyugati kultúra között a mindennapokban – mókás képregényrajzok következnek

Persze vannak olyan kínai éttermek, ahol pincérek szolgálnak ki, és elegáns környezetben ehetsz, de egyébként nagyon sok kisebb kínai kajáldába ütközhetsz, ha elindulsz szinte bármelyik városban egy sétára. A legtöbb ilyen helyen maguk a tulajok dolgoznak, és hogy szert tehessenek profitra, nem feltétlenül alkalmaznak másokat. A családjuk segít be, nincsenek pincérek, így ezt az összeget megspórolják: emiatt máris megengedhetik maguknak, hogy olcsón adják az ételt, hiszen így még nagyobb eséllyel térnek be az emberek.

forrás: Getty Images
A kínai kajáldák ételei általában zöldségekből, csirkéből és rizsből állnak.

Az ételek jelentős részéhez rizsre és zöldségekre van szükség, amelyek olcsóbbak, mint a húsfélék, így már az összetevőkön is könnyebb spórolni. A csirke ára egyébként is alacsonyabb, mint egy marháé (nem véletlenül előbbi a gyakori hozzávaló), ráadásul nem feltétlenül a legdrágább húsokat szerzik be, amit mi nem érzünk meg a különféle fűszerek, ízfokozók miatt. Legjobban az alacsony előállítási költség az, ami megengedi, hogy jó áron tudj nagyobb adagokat venni, hiszen a tulajnak még így is profitja származik belőle.

Az ételek elkészítése nagyon gyorsan történik, néhány dologra van csak szükség a konyhában, így a fenntarthatóság sem drága. Ráadásul a szakács hamar meg tudja tanulni a recepteket, amelyek nem változnak, így egy idő után gyorsan, nagy adagban készíti el őket, ami ugyancsak spórolást jelent.

Olvasd el ezt is!
Szupergyors kínai kaja házilag: tojásos rizs

Azért összességében a kínai kaja minden napos fogyasztása sem a legegészségesebb, így fontos, hogy az alábbiakat is beiktasd az étrendedbe:

Nézd meg a galériánkat - 8 kép
8 egészséges és finom nasi, amit akár este is elfogyaszthatsz