5 instant leves tartósítószer-mentesen egyenesen a konyhából
Gondolj újra az instant leveseket és készítsd el őket könnyedén otthon!
Most tegye mindenki a kezét a szívére és jöhet a nagy vallomás: ki az, aki a nagy rohanásban még sosem nyúlt az instant leves után, hogy azzal csillapítsa étvágyát? Minden bizonnyal most egész sokan bólogattok! Nem is csoda, hiszen a sok ízfokozó miatt nagyon addiktívak tudnak lenni. Ha mégis rákívánnál, mutatunk néhány egészségesebb verziót, mit otthon is könnyedén összedobhatsz.
Eperkrémleves
Sokféle gyümölcsleves-port találunk a boltok polcain, pedig pofonegyszerű elkészíteni őket – és sokkal finomabbak is házi verzióban.
Hozzávalók:
- 50 dkg friss vagy fagyasztott eper
- 5 dl víz
- 2dl joghurt vagy kókuszjoghurt
- ízlés szerint édesítőszer
Elkészítése:
Az epret forraljuk fel a vízzel és az édesítővel, majd turmixoljuk össze és vegyünk ki körülbelül 2 dl-t belőle egy tálba! Keverjük el a joghurttal, ezután mehet vissza a többi eperhez. Hidegen fogyasztáshoz várjunk 2-3 órát, míg teljesen lehűl. Ha szeretnénk, akkor friss gyümölcsöt is adhatunk még hozzá a tálalásnál.
Gombakrémleves
Folytassuk a sort még egy krémlevessel! A gombákat ízlés szerint válogassuk hozzá, nem lőhetünk mellé egyikkel sem.
Hozzávalók:
- 1 kis fej vöröshagyma
- 50 dkg csiperkegomba
- 1 ek olaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejszín
- 5 dl víz
- só és bors
Elkészítése:
A kockára vágott hagymát üvegesre pirítjuk. Eközben előkészíjtük a gombát és hozzáadjuk fevágva a hagymához pirulni. Sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük a vízzel és tovább főzzük, míg a gomba puha nem lesz. Ezután turmixolhatjuk és mehet bele egy picike tejszín. Ízlés szerinti sült gombával és zöldfűszerekkel tálaljuk.
Paradicsomleves
Ez a leves megosztó lehet, hiszen van, aki édesen szereti, van, aki pedig a sós változatra szavaz. Mi most egy sós verziót mutatunk, de ha az előbbire vágynál, tegyél hozzá egy jó evőkanál cukrot vagy más édesítőszert!
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 8 db közepes méretű paradicsom
- 1 marék friss bazsalikom
- só, bors
Elkészítése:
Olajon pirítsuk meg a kockára vágott hagymát! Ha már kicsit barnulni kezd, reszeljük rá a fokhagymát, így süssük tovább ügyelve, hogy meg ne égjen. Ezután mehet hozzá a feldarabolt paradicsom is. Ha már megpuhult, levehetjük a tűzről és hozzáadhatjuk a fűszereket. Az egyveleget turmixgépben krémesre dolgozzuk, utána már csak a tálalás van hátra.
Daragaluska leves
Ez már egy kicsit hosszabb folyamat lesz, mint az instant változat, de a házias ízek kedvelőinek biztosan megéri a fáradozást.
Hozzávalók:
- 2 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 db zellergumó fele
- 1 ek olívaolaj
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db paprika fele
- 1 db paradicsom
- só és bors
- 1 db L-es tojás
- 3 ek búzadara
- 1 csipet szódabikarbóna
Elkészítése:
A megtisztított, felvágott zöldségeket olajon megpároljuk. Hintsük rá apróra vágott petrezselyemet, majd öntsünk rá 2 l vizet! Sózzuk, borsozzuk, majd mehet hozzá az áttört fokhagyma és a felaprított paprika és paradicsom. Lassú tűzön fedő alatt puhára főzzük a zöldségeket. Amíg fő a leves nekiállhatunk a daragaluskának. A tojáshoz hozzáadjuk a búzadarát, a szódabikarbónát, és közepesen lágy tésztává gyúrjuk. Állni hagyjuk, míg megszívja magát a dara és csak ezután szaggatjuk bele evőkanál segítségével a forrásban lévő levesbe. Addig főzzük, amíg a galuskák feljönnek a leves tetejére, és legalább a duplájukra nőnek.
Tésztaleves
A boltokban kaphatóakhoz hasonlóan rengeteg féle módon ízestíhetjük, csak egy jó alaplé kell hozzá. Ehhez persze, mint az előző levesnél is idő szükséges, ha nem a leveskockát választjuk, de a kellőképp nagy adagból, akár porciózva is elrakhatunk a mélyhűtőbe ínséges időkre.
A receptért és az elkészítésért kattints galériánkba!
Alaplé recept (egy adagra)