Az új, "zöld" mediterrán diéta lehet, hogy neked is szuper választás lenne!
A mediterrán diétáról évek óta ódákat zengenek a szakemberek, az új, "zöld" változata pedig állítólag még sokkal egészségesebb és hatékonyabb!
A „zöld” mediterrán étrend még egészségesebb lehet, mint a hagyományos mediterrán étrend - derül ki a Heart folyóiratban közzétett új tanulmány szerint.
A kutatók azt állapították meg, hogy azok az emberek, akik nagyobb mennyiségben fogyasztottak növényi eredetű fehérjéket és kevesebb vörös húst, illetve baromfit ettek, a szív és érrendszer, illetve az anyagcsere sokkal jobb állapotban volt.
A kutatók véletlenszerűen 294 mozgásszegény, közepesen elhízott (31 BMI-vel definiált) embert osztottak három csoportba érkezés szerint. A résztvevők jelentős többsége férfi volt, átlagos életkoruk 51 év.
Az első csoport tagjai útmutatást kaptak arra vonatkozóan, hogyan növeljék a fizikai aktivitásukat, illetve hogyan kövessék az az egészséges táplálkozás alapvető irányelveit. A második csoportnak is növelnie kellett az aktivitását, ők viszont alacsonyabb kalóriatartalmú, hagyományos mediterrán étrendet kaptak: alacsony szénhidráttartalmú ételek, sok zöldség, baromfi és hal szerepelt benne.
A harmadik csoportnak a fentiek mellett napi 3-4 bögre zöld teát, és napi 28 gramm diót kellett elfogyasztania, a napi menüben pedig szerepelt még 100 gramm fagyasztott Wolffia globosa kocka is, ami egy békalencse-szerű vízi növény magas fehérjetartalmú formája. Ez utóbbit növényi fehérjeturmixban vitték be a szervezetükbe, és az állati fehérje helyett kapták.
A kutatók arra jutottak a kísérlet alapján, hogy azoknál, akiknél több növényi alapú fehérje szerepelt az étrendben és kevesebb vörös hús, szárnyas, azoknál a szív és érrendszer, illetve az anyagcsere sokkal jobb állapotban volt.
A kutatók most még fontosabbnak tartják, hogy tovább csökkentsük a húsfogyasztást, emellett növeljük a növényi fehérjék jelenlétét az étredünben, ez ugyanis hosszú távon nagyban hozzájárul a szív egészségéhez.
Az erdmények magukért beszélnek
A 3 étrend közül egyértelműen a zöld mediterrán diéta lett a győztes 6 hónap után is: a zöld csoport tagjai 6,2 kilogrammot, a hagyományos mediterrán étrendet követők 5,4 kilogrammot, az egészséges étrenden élők pedig 1,5 kilogrammot fogytak, és az eredmények centik tekintetében is látványosak voltak. De nem csak ez utalt a zöld mediterrán diéta hatékonyságára: azoknál, akik ezt az étrendet követték, 4 százalékot csökkent a rossz koleszterint szintje, a második csoportnál ez mindössze 1 százalék volt, az első csoportnál nem csökkent számottevően. A koleszterintszint mellett a zöld diétátkövetőknél csökkent a diasztolés vérnyomásérték és javult az inzulinrezisztencia is.
A cikk a Runner's World oldalán folytatódik!
8 extra gyors 3 összetevős vega recept