Eddig rosszul mostad az epret: eláruljuk, hogyan csináld helyesen

Unsplash/Lucinda Hershberger
Besenyei Bianka

És ezt is megtudhatod, miért olyan fontos, hogy alaposan megmosd ezt a gyümölcsöt.

Kevés üdítőbb és jólesőbb dolog létezik a kánikula közepette, mint egy nagy tál gyümölcs, ami nemcsak az íze, a hidratáló tulajdonsága miatt is szuper választás lehet. A tökéletes élményt csupán a rosszul mosott gyümölcsszemek tudják elrontani, amikor a fogak között ott ropog a kosz vagy a le nem mosott föld.

Olvasd el ezt is!
Igazi bőrszépítő gyümölcs az eper: 5 ok, amiért most érdemes belőle sokat enned

Persze nemcsak a szennyeződések miatt érdemes alaposan víz alá tartani a bogyós gyümiket, hanem azért is, hogy minél jobban eltávolítsd róluk a peszticideket, vagyis a növényvédő szereket, amikkel kezelték őket. Lehet, hogy eddig csak egy kis folyóvíz alá tartottad az eperszemeket, pedig a következő lépések betartása fontos lehet, hogy megszabadulj az imént részletezett dolgoktól, amik a kedvenc gyümölcsödön telepedtek meg.

Tartsd be a következő lépéseket:

1. Gyors radírozás

Azt valószínűleg te is tudod, hogy közvetlenül fogyasztás előtt érdemes megmosni az epret, mert, ha mosottan és vizesen teszed vissza a hűtőbe, gyorsan bepenészedhet. Szórd az epreket egy edénybe, engedj rá langyos vizet, majd alaposan dörzsöld át a kezeddel a szemeket.

2. Szárítás

Ha az első lépéssel kész vagy, egy szűrő felé tartva öntsd ki az epreket és a vizet az edényből, majd tartsd őket folyóvíz alá. Ezáltal lemosod róluk az edénybe került szennyeződéseket is. Ha alaposan átmostad őket, akkor legalább ennyire alaposan meg is kell szárítanod. Itasd fel róluk a nedvességet konyhai törlővel, mert ez biztosítja, hogy a maradék is elálljon a hűtőszekrényben egy darabig.

3. Extra fertőtlenítés: sófürdő

Lehet, hogy ez most kevésbé lesz gusztusos számodra, de tény, hogy a sós víz kiűzi az apró rovatokat, amiknek az édes bogyók adnak otthont. Egy teáskanál sót keverj el egy tál meleg vízben és hagyd ázni benne az epret 5-10 percen keresztül. Természetesen ezt követően újra le kell öblíteni a szemeket, hogy ne maradjon sós a gyümölcs.

forrás: Unsplash/Ohmky

Miért fontos?

A Környezetvédelmi Munkacsoport (EWG) minden évben elkészíti azt a tizenkét tételből álló listát, amin a növényvédő szerekkel leginkább szennyezett élelmiszerek állnak. Első helyen idén az eper landolt, amit a spenót és a fodros kel követ. De olyan ételek is szerepelnek a listán, mint az alma, a nektarin, a körte és a paprika. Természetesen ennek ellenkezője, a tiszta lista is napvilágot látott: itt az avokádó került ki győztesen, amit a csemegekukorica, az ananász és a vöröshagyma követ.

Ezt is érdemes tudni az eperről:

Olvasd el ezt is!
Jön a szezonja, az agyadnak, immunrendszerednek és szívednek is jót tesz - melyik gyümölcsről van szó?

Ezeket láttad már?

Nézd meg a galériánkat - 5 kép
5 egyszerű epres recept sütés nélkül