Húsfajták kalóriaszegény, de fehérjében gazdag változatai
Ha te is odafigyelsz arra, hogy kevesebb kalóriát vigyél be, viszont több proteint fogyassz, a következő táblázat nagy segítségedre lehet a menüd összeállításánál!
Graeme Tomlinson, egy személyi edző ugyanis 4 népszerű húst cserélt le fehérjében gazdagabb, de kalóriában szegényebb típusra. Így két legyet üthetsz egy csapásra. Az alábbi táblázatban láthatjátok az adott hús kalória- és fehérjetartalmát is:
Ahogy a táblázatban látszik, a szalonna kivételével mindegyik módosítás fehérjében gazdagabb végeredményt hozhat, bár tény, hogy ott is brutálisan nagy a különbség a két kalóriamennyiség között. Az edző a csirkecomb helyett csirkemellet, a rib eye steak helyett bélszínt érdemes választani. A zsírosabb hasaalja szalonna helyett érdemes karajt választani, a darált marhahús helyett pedig a darált pulykamell jelenthet kalóriaszegényebb alternatívát.
Tomlinson meg is magyarázta, miért érdemes lecserélni néha a felső sort az alsóra:
“Mivel nincs szénhidrát a friss húsokban, a kalóriák fehérjéből és zsírokból állnak össze. Ha egy adott húsnak alacsony a fehérjetartalma, akkor biztos, hogy több zsír van benne - és ugyanez fordítva is igaz.”
-Természetesen hozzátette, hogy a felső sorban szereplő húsfajták is az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részét képezik, csak nagy mennyiségben, rendszeresen fogyasztva okozhatnak problémát a fogynivágyóknál.
Ezekkel az apró változtatásokkal pedig 4 alkalom alatt akár 649 kalóriát is megspórálhatsz.
A cikk eredetileg a menshealth.hu oldalon jelent meg.
Olvasnál még a témában?
8 egészséges recept irodai ebédhez