Unod a palacsintát? Mutatunk 4 őrülten finom gofri receptet, amit akár gofrisütő nélkül is elkészíthetsz

Getty Images
Kerekes Vivien

Klasszikus, vegán, vagy akár gluténmentes gofrit készítenél? Esetleg nincs kifejezetten gofrisütőd, de akkor is szeretnél megpróbálkozni vele? Mindenre van ötletünk!

A legtöbben egyetértenek abban, hogy a koronavírus miatt otthon töltött idő lehetőséget ad arra, hogy új dolgokat próbáljunk ki a konyhában. Most sokan a bolti bevásárlás helyett maguk sütik meg a kenyeret (kolléganőnk már tett is egy próbát, receptjét ITT találod), de a süteménysütés is előtérbe került. Íme egy nagyon klassz, mindenmentes Fanta-recept:

Olvasd el ezt is!
Gyermekkorunk kedvenc süteménye alakbarát verzióban: a tökéletes Fanta-szelet receptje

Ha nálatok is nagy sláger a palacsinta, de már olyan sokszor ettétek, hogy meguntátok, ideje átváltanotok a gofrira! Ez a finomság gyorsan elkészíthető, kedvetekre variálható, ráadásul recept függvényében azok is fogyaszthatják, akik glutén-, laktóz-, vagy mindenmentes étrendet folytatnak.

Az alábbiakban mutatunk pár szuper gofri receptet, valamint arra is adunk tippet, hogyan készítheted el gofrisütő nélkül ezt a finomságot!

Roppanós gofri

  • 2 bögre liszt
  • 1 teáskanál só
  • 4 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 tojás
  • fél bögre langyos tej
  • 1/3 bögre olvasztott vaj
  • 1 teáskanál vanília kivonat

Egy nagy edényben keverd össze a lisztet, a sót, a szódabikarbónát és a cukrot, majd tedd félre egy kis időre. Közben a gofrisütőt kezdd el bemelegíteni. Egy másik edénybe verd fel a tojást, majd add hozzá a tejet, a vajat és a vaníliát. Ezt alaposan keverd össze, majd öntsd hozzá az előző, lisztes keverékhez, és addig mixeld őket, míg teljesen össze nem keverednek. Ezután a már előmelegített gofrisütőbe öntsd a tésztát, és süsd addig, míg arany színű nem lesz. A legjobb, ha frissen tálalod a gofrit, hiszen akkor épp kellemesen ropogós lesz még!

forrás: unsplash

Gluténmentes gofri

  • 1/4 bögre kristálycukor
  • fél bögre növényi olaj
  • 2 nagy tojás
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • 2 bögre gluténmentes liszt
  • 4 teáskanál gluténmentes szódabikarbóna
  • 1/4 teáskanál só
  • 3/4 bögre tej

Egy nagy edényben keverd össze a tojást, a cukrot, a vanília kivonatot és a növényi olajat. Add hozzá a gluténmentes lisztet, a szódabikarbonát és a sót, majd alaposan keverd össze őket. Ezután jöhet a tej, majd keverd tovább, hogy csomómentes legyen. Ezt már töltheted is bele a gofrisütőbe, és addig süsd, míg aranybarna nem lesz.

forrás: unsplash

Vegán gofri

  • 1 és 1/4 bögre liszt
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/4 teáskanál só
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 és 1/4 bögre szójatej (300 ml)
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 2 teáskanál vanília kivonat

Kezdd el előmelegíteni a gofrisütőt, közben pedig öntsd a lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a cukrot egy edénybe. Ezután add hozzá a tejet, a kókuszolajat és a vanília kivonatot, majd kezdd el összekeverni őket (a legjobb egy botmixer, hogy biztosan ne maradjanak csomók). Kellemesen lágy sűrűségű tésztát kell kapnod. Ezt töltsd bele a gofrisütőbe, majd 5-7 percig süsd. Ez egy klasszikus gofri recept, amit leginkább az ízesítéssel lehet felturbózni: vegán fagyival, gyümölcsökkel, esetleg juharsziruppal.

forrás: unsplash

Sós gofri

  • 2 közepes répa, hámozva és reszelve
  • 1 közepes édesburgonya, hámozva és reszelve
  • 125g reszelt sajt
  • 70g teljes kiőrlésű liszt
  • 1 újhagyma, apróra vágva
  • 1 evőkanál friss petrezselyemzöld
  • 3 tojás, kissé felverve

Ha gofri, akkor először mindenkinek az édes változat ugrik be, pedig sósan is elkészítheted, és akár reggeliként ehetitek! Egy edényben keverd össze a reszelt répát, édesburgonyát, sajtot, újhagymát, petrezselymet és lisztet, amíg teljesen össze nem keverednek egymással. Ezután add hozzá a tojást a mixhez. Ha kész, a gofrisütőbe fújj egy kevés olajat (ha szükséges), és állítsd közepes erősségűre, majd töltsd bele a tésztakeveréket. Nagyjából 5 percig kell sütni, míg meg nem barnul, és a közepe teljesen át nem sül. A tetejére zöldségeket, húsokat, akár avokádókrémet is tehetsz!

forrás: Getty Images

Mit tegyünk a gofrira?

A gyümölcsökön, csokiönteten és nutellán túl nyugodtan lehet kísérletezni is az ízvilágokkal. Az alábbiak feldobják a gofrit, annyi biztos!

A hawaii: ananász, édesített kókuszreszelék, makadámia
Csokis-banános csoda: banánszeletek, csokidarabok, csokis öntet
Édes és sós: nutella, eperszeletek, pisztácia
A sundae: fagyi, csokiszirup, tejszínhab, cseresznye
Az egyedi: mályvacukor, darált keksz, csokiöntet
A bevállalós: mogyoróvaj, banánszeletek, bacon

Ha nincs gofrisütőd

Természetesen akkor sem kell lemondanod a gofriról, ha nincs otthon gofrisütőd! Valójában ezt egy grill serpenyővel is ki lehet váltani. Oké, a formája nem lesz tökéletes, de célnak teljesen megfelel. A fentiek közül bármelyik keveréket elkészítheted, majd melegítsd fel a serpenyőt némi vajjal, és erre merd rá a tésztát. Hagyd, hogy kör alakban szétfolyjon, majd kezdd el alacsonyabbra venni a lángot: így megelőzheted, hogy megégjen az éppen alul lévő oldala. Várd meg, míg kis buborékok képződnek rajta, a széle pedig szárazabbá válik, miközben a közepe kezd összeállni, majd fordítsd meg egy lapáttal, és várd meg, míg teljesen megsül. A formája nem kifejezetten gofris, de az íze annál inkább!

Olvasd el ezt is!
3 villámgyors recept 3 alapanyagból a home office napok megmentésére

Ha pedig nem csak a sütés terén próbálnál ki újdonságokat, íme 3 tavaszi smoothie receptje!

Nézd meg a galériánkat - 3 kép
3 szuper tavaszi smoothie recept