Galéria

6 testi (és lelki) változás, ami az őszi-téli időszakban teljesen normális

Forrás: Száraz lett a bőröd

Az ősz egyik legerőteljesebb hatását a bőrünkre fejti ki. Bőrgyógyászok is bebizonyították már, hogy az évszakos változás nagy terhet ró az emberi szervezetre, és ez felborítja a bőrünk kémiai egyensúlyát - ergo kialakul a szárazság. Tehát ha te semmit sem változtattál, és a kezed, arcod elkezdett szárazzá válni, esetleg még hámlik is, úgy fontos kiemelni, hogy ezt a hűvös idő okozza.

Gyors tipp: igyál több vizet, mint a megszokott, és egyél olyan ételeket, amelyeknek magasabb a víztartalmuk. És persze ne feledd a hidratálókrémeket.
Forrás:

Hullik a hajad

Az egyik legijesztőbb dolog az, amikor elmész hajat mosni, és rengeteg hajszál marad a kezedben. Persze ennek számtalan oka lehet, és ha már egy ideje tart, fontos a kivizsgálás, de tudnod kell azt is, hogy ebben a szezonban természetes a hajhullás. Ennek evolúciós okai vannak: nyáron az UV miatt több hajra van szükségünk, hogy védje a fejbőrünket, de amikor az ősz miatt erre nincs szükség, több hajszáltól is megválik a szervezetünk.

Gyors tipp: figyelj a hajápolásra, próbáld ki a hidratáló hajmaszkokat, és végezz minden este masszázst a fejeden, amely beindítja a hajhagymákban a vérkeringést.


Forrás:

Sokkal álmosabb vagy

Az őszi időszakot gyakran az őszi fáradtsággal kötjük össze, és nem véletlenül! Amikor a nappalok megrövidülnek, az bizony a te bioritmusodat is összezavarja, és a sötét miatt azt érezheted, hogy már kora este kimerült vagy, miközben reggel későn bírsz csak kikelni az ágyból. Ne ijedj meg, ez ilyenkor normális!


Forrás:

Több zsíros kaját kívánsz

Te is jobban kívánod most a zsírosabb ételeket, cukros finomságokat? Ez is evolúciós dolog: a tél közeledtével a tested elkezd zsírt felhalmozni, hogy a hűvös időben legyen plusz védelmünk, ennek kapcsán pedig te is jobban kívánod az egészségtelenebb fogásokat is.

Gyors tipp: próbálj meg folyamatosan mozogni, és figyelj arra, hogy az egészségtelen fogásokat minél gyakrabban váltsd ki egészséges alternatívával. Minden kis lépés számít!


Forrás:

Erősödik a szorongásod

A nyári pörgés után az őszi szürkeség még azoknak is elveszi a kedvét, akik amúgy szeretnek otthon ülni. Az évszakos szomorúságot szakértők SAD szindrómának nevezik: ilyenkor sokkal jobban eluralkodik rajtad a szorongás, depresszió jeleit tapasztalhatod magadon, és többet stresszelsz.

Gyors tipp: ilyenkor elengedhetetlen, hogy többet mozdulj ki otthonról, és amikor csak lehet (az időjárás függvényében), legyél a napon. Ne felejtsd a D-vitamint se, hiszen ez segít az érzelmi hullámok és az enyhébb depresszió kezelésében is!


Forrás:

Gyengébb az immunrendszered

Természetes jelenség, hogy ősszel könnyebben megfázunk, esetleg az influenzát is elkapjuk (sajnos a COVID-ot is, de reméljük, erre nem kerül sor), hiszen a változó időjárás kedvező a vírusoknak. Nem véletlen, ha mostanában többször érzed úgy, hogy kapar a torkod vagy folyik az orrod, de ilyenkor mindig maradj otthon, mert sosem lehet tudni, mivel fertőződtél meg.

Gyors tipp: immunerősítés, minden mennyiségben! A mozgás, az egészséges étkezés, az étrendkiegészítők és a megfelelő napi rutin nagyon jól erősítik a szervezeted ellenállóképességét. IDE KATTINTVA mutatunk egy italt is, amit az őszi immunerősítés kapcsán sokaknak ajánlanak.