Fonió, a gluténmentes gabona - eláruljuk, miért éri meg kipróbálni!
Ideje új dolgokat felfedezni - próbáltad már a foniót? Egyik nagy előnye, hogy gluténmentes, de emellett több fontos egészségügyi hatása is van.
A fonió egy Nyugat-Afrikában őshonos gabonaféle, amelyet a kontinens legrégebbi termesztett gabonájának tekintenek. A hegyvidéki területeken a leggyakoribb. Nagyon fontos növénynek számít, mert a fonió a legínségesebb időkben is mindig elérhető volt az emberek számára.
Gazdag kulturális öröksége és tápanyagprofilja ellenére a foniót az elhanyagolt és kihasználatlan növényfajok között tartják számon, pedig nagyon hasznos tulajdonságai vannak.
Tápanyagokban nagyon gazdag
Amellett, hogy alacsony a koleszterin-, nátrium- és zsírtartalma, 1/4 csésze (45 gramm) száraz fonio - körülbelül 1/2 csésze főtt - a következőket tartalmazza:
Kalória: 170
Fehérje: 2 gramm
Cukor: 0 gramm
Zsír: 0,5 gramm
Szénhidrát: 39 gramm
Rost: a napi érték (DV) 4% -a
Vas: a napi ajánlott érték 4% -a
A fonió jó B-vitamin-forrás, beleértve a tiamint, a riboflavint és a niacint, amelyek szükségesek a sejtek növekedéséhez, fejlődéséhez és működéséhez, valamint az energiatermeléshez.
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a fonió az összes gabona közül a legmagasabb kalciumtartalommal rendelkezik. Ez jó választás lehet azok számára, akik nem fogyasztanak tejterméket, például vegánoknak vagy laktóz-intoleranciában szenvedőknek.
A fonió vasat, rezet, cinket és magnéziumot is tartalmaz. A vas és a réz elősegíti a vörösvérsejtek, a kötőszövet és a vérsejtek kialakulását, míg a cink szerepet játszik az immunműködésben, a fehérjeszintézisben, valamint a sejtek növekedésében és osztódásában. A magnézium számos biokémiai reakciót segít és szükséges az energiatermeléshez is.
A cikk a Runner's World oldalán folytatódik!
Ételek, ha hízni szeretnél, de egészségesen