Veszélyes a fodros kel? A szuperkajától rengetegen lettek rosszul!

pexels.com
Joy.hu

Ha te is szeretsz egészségesen táplálkozni, akkor nem ismeretlen számodra a fodros kel. A szuperkaja tényleg rengeteg tápanyaggal ellát, viszont ha sokat eszel belőle, komoly bajokkal is számolhatsz.

Olvasd el ezt is!
Csirkés-kelkáposztás tészta a több erőért

A fodros kel kalciumban, magnéziumban, káliumban, K-vitaminban, antioxidánsokban és fitotápanyagokban is gazdag. Azonban rengeteg veszélyes nehézfém is van benne.

Egy új kutatásból pedig az is kiderült, hogy a káposztával, brokkolival, karfiollal és a levélzöldségekkel egyetemben talliumot és céziumot is tartalmaz, emellett nikkel, ólom, kadmium, alumínium és arzén is gyakran előfordul bennük.

Az teljesen mindegy, hogy organikusak-e ezek a zöldségek, vagy nem, mivel a talajból kerülnek a levelekbe ezek a méreganyagok.

Olvasd el ezt is!
7 szuperkaja, ami maximálisan megérdemli ezt a jelzőt

A tallium például a patkányméreg egyik alkotóeleme, ami színtelen, szagtagtalan, íztelen. A fogyasztása fáradékonyságot, szívritmuszavart, emésztési panaszokat, idegrendszeri problémákat és hajhullást is okozhat. A méregtelenítéssel pedig nem távolítható el teljes mértékben a szervezetből.

Annak ellenére, hogy hasonló méreganyagok mindenben vannak, a fenti kutatási eredményre érdemes odafigyelni, már csak azért is, mert kombinálva még nagyobb problémát okozhatnak.

A cikk eredetileg a menshealth.hu oldalon jelent meg.


Olvasnál még a témában?

Nézd meg a galériánkat - 6 kép
Szuperkaják, amik kiérdemelték ezt a jelzőt