Veszélyes a fodros kel? A szuperkajától rengetegen lettek rosszul!
Ha te is szeretsz egészségesen táplálkozni, akkor nem ismeretlen számodra a fodros kel. A szuperkaja tényleg rengeteg tápanyaggal ellát, viszont ha sokat eszel belőle, komoly bajokkal is számolhatsz.
A fodros kel kalciumban, magnéziumban, káliumban, K-vitaminban, antioxidánsokban és fitotápanyagokban is gazdag. Azonban rengeteg veszélyes nehézfém is van benne.
Egy új kutatásból pedig az is kiderült, hogy a káposztával, brokkolival, karfiollal és a levélzöldségekkel egyetemben talliumot és céziumot is tartalmaz, emellett nikkel, ólom, kadmium, alumínium és arzén is gyakran előfordul bennük.
Az teljesen mindegy, hogy organikusak-e ezek a zöldségek, vagy nem, mivel a talajból kerülnek a levelekbe ezek a méreganyagok.
A tallium például a patkányméreg egyik alkotóeleme, ami színtelen, szagtagtalan, íztelen. A fogyasztása fáradékonyságot, szívritmuszavart, emésztési panaszokat, idegrendszeri problémákat és hajhullást is okozhat. A méregtelenítéssel pedig nem távolítható el teljes mértékben a szervezetből.
Annak ellenére, hogy hasonló méreganyagok mindenben vannak, a fenti kutatási eredményre érdemes odafigyelni, már csak azért is, mert kombinálva még nagyobb problémát okozhatnak.
A cikk eredetileg a menshealth.hu oldalon jelent meg.
Olvasnál még a témában?
Szuperkaják, amik kiérdemelték ezt a jelzőt