Egy egyszerű trükk egészségesebbé teszi a fehér kenyeret

pexels.com
Joy.hu

Azt mindenki tudja, hogy a fehér kenyér nem egészséges, sokan mégsem váltanak át teljes kiőrlésűre. De egy trükk segítségével még ez a változat is egészségesebbé tehető.

Olvasd el ezt is!
Vajon a kenyér hűtése a legjobb módja annak, hogy tovább friss maradjon?

Az Oxford Brookes University kutatása szerint egy egyszerű trükk segíthet abban, hogy a kevéssé tápláló fehér kenyérből szinte szuperkaját csinálj. Azt sokan tudják, hogy a szendvics alapjának egyik legnagyobb hátránya, hogy magas a glikémiás indexe (71, szemben a teljes kiőrlésű változat 50-es értékével), ami hirtelen megemeli a vércukorszintet, amit aztán egy nagy zuhanás követ.

A szakértők szerint viszont ha lefagyasztod a kenyeret, mielőtt felhasználnád, a vércukorszinted csak feleannyira emelkedik meg, mint normál esetben, és a szénhidráttartalmából nyer energiát a tested. A kutatók azt állítják, a folyamat során az emésztőenzimek nem tudnak olyan hatékonyan cukrot képezni a keményítőből, így lassabban és hosszabb ideig szabadul fel energia a bevitt kenyérből.

A másik fontos dolog, amire érdemes figyelned, hogy kovászos kenyeret válassz, ami rostban gazdag, így segíti az emésztést. Ha edzés előtt fogyasztod, akkor kenj rá egy kis mogyoróvajat, meg karikázz rá banánt, így lesz energiád a sportoláshoz!

A cikk eredetileg a menshealth.hu oldalon jelent meg.


Olvasnál még a témában?

Nézd meg a galériánkat - 5 kép
5 remek alternatíva kenyér helyett