Emiatt nagyon fontosak a rostok a fogyáshoz - és a makacs hasi zsír eltüntetéséhez!
A rostdús étkezés nagyban hozzájárul a teltségérzet kialakulásához, de ezen kívül is rengeteg pozitív hatása van, amik miatt kifejezetten fontos figyelni a rostbevitelt! A Runner's World magazin írása.
A rostok mostanában közel sem kapnak akkora figyelmet, mint a trendi ketózás, az intermittent fasting vagy a különféle böjtök, ám ennek ellenére igenis foglalkozni kell velük, azzal, hogy elegendő mennyiséget vigyél be belőlük a szervezetbe. Hosszú távon ugyanis a megfelelő rostbevitel segíti a fogyást: kutatások szerint ha erre, illetve a fehérjefogyasztásra kiemelten figyelünk, akkor lényegesen könnyebben el lehet érni a vágyott testsúlt.
A rostok ugyanis nemcsak lassítják az emésztést, de általuk a test lassabban reagál az elfogyasztott szénhidrátokra is. Késleltetik a cukor felszívódását a vérbe, ezzel növelik az inzulinérzékenységet. Az étel elfogyasztása utána a vércukorszint kevésbé emelkedik meg, ez pedig nagyon fontos a glükóztolerancia és a cukorbetegség szempontjából.
Másrészt a rostfogyasztás nemcsak a vastagbélrák kockázatát csökkenti, de a vérnyomásra, ezáltal a szív egézségére is jótékonyan hat.
Mi valójában a rost?
Egyszerűen fogalmazva: a rost a növény egy része, amelyet a test nem képes megemészteni (ellentétben a zsírokkal, fehérjékkel és szénhidrátokkal, amelyeket az emésztőrendszere lebont és felszív.)
Kétféle rost létezik:
- Az oldható rostok vízben oldódnak, ilyenek a pektinek, a nyálkaanyagok...Segítik az emésztést - ilyenek találhatók az almában, sárgarépában, borsóban, babban és zabban.
- Az oldhatatlan rostok kulcsfontosságúak a rendszeresség szempontjából, ők, mint például a cellulóz, nem oldódnak vízben. Jó forrásai a búzakorpa, a diófélék, a karfiol, a barna rizs, a lencse és a zeller.
A cikk a Runner's World oldalán folytatódik!
Zöldségek és gyümölcsök, amik magas vitamintartalommal rendelkeznek