A hagyma szuper antioxidáns forrás, de van még pár ok, amiért sokat kellene enned belőle!
Az egyik alapzöldségünk, viszont sokkal többet is lehetne belőle fogyasztani - akár nyersen, salátákban, akár grillezve. Mondjuk is, hogy miért!
Bár minden zöldség más miatt nagyon egészséges, vannak bizonyos fajták, amiket különösen érdemes gyakran fogyasztani. A hagyma épp ilyen: az amarilliszfélék családjába tartozó növényfaj egy nagyon régi konyhai fűszer, ide tartozik a fokhagyma, a medvehagyma, a póréhagyma, a snidling, és persze a lila és a vöröshagyma is. Azon felül, hogy jelentős vitamin és ásványi anyag tartalmúak, gyógyászati tulajdonságaikat már az ókortól elismerték, és olyan betegségek kezelésére használták őket, mint a fejfájás, a szívbetegség és szájbetegségek.
A következők miatt nagyon fontos lenne sokszor enned őket!
Tömve van tápanyagokkal
A klasszik vöröshagyma kalóriatartalma alacsony - egy közepes méretű vöröshagymában kb. 44 kalória van -, de nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Magas a C-vitamin tartalma, ami az immunrendszer egészségében, a kollagéntermelődésben, a szövetek helyreállításában és a vas felszívódásában fontos szerepet játszik. A C-vitamin erőteljes antioxidánsként is működik a szervezetben, és megvédi sejtjeit az instabil molekulák által okozott károsodásoktól, az úgynevezett szabad gyököktől.
A hagyma B-vitaminokban is gazdag, beleértve a folátot (B9) és a piridoxint (B6) - amelyek kulcsszerepet játszanak az anyagcserében, a vörösvértest-termelésben és az idegműködésben. Jó káliumforrás, ami a normális sejtműködéshez, a folyadékegyensúly, az idegátvitel, a vesefunkció és az izomösszehúzódások miatt fontos.
A cikk a Runner's World oldalán folytatódik!
Fermentált ételek, amiket egyél gyakrabban!