Neked is marja az ananász a szádat? Nagyon durva dolog áll a háttérben!

Getty Images
Menyes Barbi

Biztos, hogy már neked is feltűnt valami furcsaság, miközben egy szelet ananászt majszoltál a zsírégetés jegyében...

Olvasd el ezt is!
Azta! Hamarosan a boltok polcaira kerül a rózsaszín ananász!

Nem tagadjuk, az ananász számunkra abszolút nagy favorit a gyümölcsök között: nemcsak gyönyörű, hanem elképesztően egészséges is, magas a rost- és a vitamintartalma, serkenti az emésztést – ja, és isteni finom! Szívesen tesszük reggel a zabkásába, de magában nassolgatni vagy aszalva is imádjuk, grillezve pedig... hát az maga a mennyország!

Olvasd el ezt is!
Karamellizált ananász
forrás: GettyImages

Ha te is nagy ananász-rajongó vagy, akkor biztosan feltűnt már az a bizsergető érzés, amit ananászevés közben tapasztalsz a szádban... Ez azért van, mert a gyümölcs egy bromelán nevű enzimkeveréket tartalmaz, aminek az a sajátossága, hogy proteinnel táplálkozik. Ezt a keveréket egyébként az egészségügyben is alkalmazzák gyulladáscsökkentőként, ám ahogyan az ananászban előfordul, úgy éppen gyulladást okoz – de csak sérült vagy gyulladt bőrfelületen! Az ok pedig az, hogy ilyenkor a bromelán lebontja a szövet proteinjeit, ettől viszont a terület begyullad, és ez az, ami miatt evés közben furán érezzük magunkat.

Leegyszerűsítve tehát az ananász "felfalja" a szánkat, ám szerencsére ettől nem lesz bajunk, és még akkor sem okozna gondot, ha órákon át ananászt ennénk!

Olvasd el ezt is!
Fogamzásgátló tablettát szedsz? Akkor ezt a gyümölcsöt nem igazán lenne szabad fogyasztanod!

Ezek az enzimek zömében egyébként az ananász középső, rágós, kemény részében találhatóak, így ha ezt a részt nem eszed meg, csak körülötte a gyümölcs húsát, akkor sokkal kevésbé érezhető ez a maró hatás!

Nézd meg a galériánkat - 5 kép
Különleges, egészséges téli gyümölcsök

Popsugar.com