Neked is marja az ananász a szádat? Nagyon durva dolog áll a háttérben!
Biztos, hogy már neked is feltűnt valami furcsaság, miközben egy szelet ananászt majszoltál a zsírégetés jegyében...
Nem tagadjuk, az ananász számunkra abszolút nagy favorit a gyümölcsök között: nemcsak gyönyörű, hanem elképesztően egészséges is, magas a rost- és a vitamintartalma, serkenti az emésztést – ja, és isteni finom! Szívesen tesszük reggel a zabkásába, de magában nassolgatni vagy aszalva is imádjuk, grillezve pedig... hát az maga a mennyország!
Ha te is nagy ananász-rajongó vagy, akkor biztosan feltűnt már az a bizsergető érzés, amit ananászevés közben tapasztalsz a szádban... Ez azért van, mert a gyümölcs egy bromelán nevű enzimkeveréket tartalmaz, aminek az a sajátossága, hogy proteinnel táplálkozik. Ezt a keveréket egyébként az egészségügyben is alkalmazzák gyulladáscsökkentőként, ám ahogyan az ananászban előfordul, úgy éppen gyulladást okoz – de csak sérült vagy gyulladt bőrfelületen! Az ok pedig az, hogy ilyenkor a bromelán lebontja a szövet proteinjeit, ettől viszont a terület begyullad, és ez az, ami miatt evés közben furán érezzük magunkat.
Leegyszerűsítve tehát az ananász "felfalja" a szánkat, ám szerencsére ettől nem lesz bajunk, és még akkor sem okozna gondot, ha órákon át ananászt ennénk!
Ezek az enzimek zömében egyébként az ananász középső, rágós, kemény részében találhatóak, így ha ezt a részt nem eszed meg, csak körülötte a gyümölcs húsát, akkor sokkal kevésbé érezhető ez a maró hatás!
Különleges, egészséges téli gyümölcsök
Popsugar.com