Párold, süsd, szeresd - egyél sokkal több zöldbabot!
Nem "divatos" élelmiszer, ám annál hasznosabb a zöldbab, aminek az őszi fogások között is ott lenne a helye. A Runner's World írása.
A zöldbab pont az az élelmiszer, amit időnként elkészítünk 1-1 főzelék vagy leves formájában, ha épp látunk a zöldségesnél frissen, veszünk belőle egy keveset köretnek. Pedig érdemes lenne ennél többször fogyasztani, sőt, tényleg beiktatni az étrendünkbe, mert annak ellenére, hogy nem szuperzöldség, nincs extramagas tápanyagtartalma - folsavban azért bővelkedik -, rengeteg hasznos hatása van a szervezetünkre.
Diétázóknak tökéletes
Zsírtartalma nulla, egy adagban körülbelül 35 kalória van, tehát teljesen minimális - így köretnek elkészítve hús mellé abszolút tökéletes, és nagyon kalóriaszegény választás, ha épp leadnál néhány kilót.
Jót tesz a szívnek, az érrendszernek
Koleszterint egyáltalán nem tartalmaz. Bár a testnek szüksége van némi koleszterinre az egészséges sejtnövekedéshez, a túl sok is nagyon káros - ez ugyanis zsírlerakódások kialakulásához vezethet az artériákban, ami csökkentheti a szív és az agy vérellátását, akár szívrohamot vagy szélütést is okozhat.
Egy csésze nyers zöldbabban 2,7 g rost található, főzve 4 g, részben oldható rostot tartalmaz, ami hozzájárulhat az LDL vagy az úgynevezett rossz koleszterin csökkentéséhez - ezzel jótékony hatása lesz a szívre is!
A cikk a Runner's World oldalán folytatódik!
Ételek, ha épp utálod a salátákat