Ettél már csicsókát? Ideje, hogy kipróbáld!
Azon vagyunk, hogy minél színesebben táplálkozz- próbálj ki új ízeket, zöldségeket, szokatlanabb alapanyagokat. A csicsóka most igazi szezonális élelmiszer - ne feledkezz meg róla!
Bár évtizedek óta foglalkoztat az egészséges táplálkozás, a csikókát az első gyermekem születése után ismertem csak meg - amikor megpillantottam a hozzátáplálási táblázatban. Megvettem, elkészítettem, és a gyerek imádta - aminek iszonyatosan örültem, mert tömve van hasznos tápanyagokkal.
Most már inkább olyan vele a viszonyom, mint a kelbimbóval: fogyasztom, de nem napi szinten, de ki nem hagynám az őszi-téli ételek közül - főleg a következők miatt!
Hasznos szénhidrátforrás
Az Észak-Amerikából származó növény íze leginkább a burgonyára emlékeztet, bár annál azért lényegesen édesebb. A növény gumójának háromnegyede szénhidrát, de tartalmaz még rostot, fehérjét, és nagyon minimális mennyiségű zsírt. Emellett C és B-vitamint, káliumot, kalciumot, magnéziumot, cinket és foszfort is. Ám legfőbb erénye az inulintartalom.
A cikk a Runner's World oldalán folytatódik!
10 alacsony szénhidrát tartalmú zöldség