Étrendváltoztatás évtizedenként: Módosítások az egészségedért

pexels.com
Joy.hu

Ahogy idősödsz, megváltozik az edzésterved, ugyanakkor az étrendedre sem árt jobban odafigyelni, hiszen a testedben természetes fiziológiai változások mennek végbe. Testvérlapunk, a Runner's World cikkéből kiderül, mire érdemes figyelni.

Olvasd el ezt is!
5 táplálkozási szabály, ami csak a futókra igaz

Ahhoz, hogy ezekhez a változásokhoz a lehető legjobban tudj alkalmazkodni, érdemes néhány dolgot észben tartanod az étrendedre vonatkozóan is:

A 20-as éveidben

Ha gyerekként nem szeretted a tejet, érdemes most többet fogyasztanod belőle. 20-25 éves korodig nőnek a csontjaid, ezért ekkor érdemes kalciumban gazdag ételekkel megtámogatnod a szervezetedet, hogy erős, egészséges csontjaid legyenek. A tejtermékek mellett növényi alternatívákat is választhatsz: a levélzöldségek, olajos magvak és a szója is gazdag kalciumban.

A 30-as éveidben

Ekkor már beüthet néhány sérülés, vagy idegesítő fájdalom, az étrended viszont segíthet a megelőzésükben. Ideje időt szánni a megelőzésre! Fogyassz több gyulladáscsökkentő antioxidánsban gazdag ételt, például citrusféléket, paprikát, brokkolit, spenótot, répát és vadáfonyát.

Olvasd el ezt is!
Futó csajok, figyelem: ezeket az ételeket érdemes fogyasztani a menstruáció alatt

A 40-es éveidben

A szívbetegségek megelőzésére érdemes több időt fordítanod 40-50 éves kor között. A legegyszerűbb, ha rostban gazdag ételeket is fogyasztasz (természetesen nem futás előtt), például teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyeseket, gyümölcsöket, zöldségeket. Emellett az omega-3 is jót tesz a szívednek. Ez a tápanyag az olajos halakban, dióban és lenmagban található meg.

Az 50-es éveidben

A legtöbb nő ekkor kezdi érzékelni a hormonális változások következményét, hiszen a menopauza alaposan átalakítja a testet. Sajnos ennek hatására az anyagcsere lassulhat és sokkal egyszerűbbé válik a hízás. Ebben az időszakban érdemes kalóriaszegényebb alapanyagokat választani, például sovány fehérjét, zöldségeket. A paradicsom pedig azért tesz jót, mert likopinben gazdag, ami megvédi a bőrt a káros UV-sugaraktól. Emellett a csontok egészségére is érdemes figyelni, ezért fogyassz több kalciumot és D-vitamint (utóbbi a gombában, tojásban található meg).

A cikk eredetileg a runnersworld.hu oldalon jelent meg.


Olvasnál még a témában?

Nézd meg a galériánkat - 7 kép
Dehogy maradsz éhen! Íme a 7 legtáplálóbb zöldség a dietetikusok szerint