Új növényi ital a láthatáron: a burgonyatej lehet a következő kedvenc?
Fenntarthatóság szempontjából a legjobb alternatíva lehet.
Manapság egyre népszerűbbek a különböző növényi italok, amik a tej helyettesítésére szolgálnak. Leginkább a speciális étrendet követő személyek vagy a környezettudatos életmódot folytatók választják ezt az alternatívát a tehéntej helyett, ami a következő alapanyagokból készülhet:
- kókusz
- különböző magvak, mint például dió, mogyoró, kesudió, mandula
- gabonafélék, mint a tönköly, zab, rizs
- hüvelyesek: csicseriborsó vagy szója
Ha te is rendszeres fogyasztója vagy ezeknek az italoknak, valószínűleg már megtaláltad a kedvencedet, de ha ez mégsem következett be, akkor is van remény, ugyanis megérkezett a növényi italok legújabb fajtája: a burgonyából készült változat.
A svéd DUG vállalat élelmiszer-innovációs díjat nyert termékével, ugyanis fenntarthatóság szempontjából verhetetlennek számít. Eddig a zabtej bizonyult a leginkább környezettudatos választásnak, a burgonyatermesztéshez viszont kevesebb vízre van szükség és a szén-dioxid-kibocsátása is jóval alacsonyabb, így ebből a szempontból a krumpli a nyerő.
Tudtad, hogy egy pohár mandulatej előállításához 120 liter vízre van szükség? Ennek oka, hogy Kaliforniában, ahol az alapanyagok nagy részét állítják elő, kevés a csapadék mennyisége. De a szójatej is problémás ebből a szempontból, ugyanis az Amazonas esőerdők egy részét kiirtották az előállítása miatt.
Miért jó?
Nemcsak környezettudatos szempontból lehet érdemes kipróbálni, de azért is, mert:
- laktóz-, gluténintolleranciában szenvedők is fogyaszthatják
- magas a B2-, B12- és D-vitamintartalma
Milyen az íze?
A cég burgonyaitalát egyelőre Svédországban és Angliában lehet csupán kapni, így csak a külföldi lapok leírásából tudhatjuk meg, milyen íze van a terméknek. A refinery29 csapata kipróbálta az újdonságot és nagyon megosztó eredmény született. Legtöbben nem tartották túl bizalomgerjesztőnek, hogy krumpliból készült itallal dúsítsák a kávéjukat vagy a teájukat, és ez meg is látszik a véleményeken. Állításuk szerint kiérezni az ital sósságát, savanykás, keményítős ízét.
Ha kipróbálnád
Mivel itthon egyelőre nem vásárolható meg a cég terméke, ezért csak úgy tudod kipróbálni, ha otthon elkészíted az alábbi recept segítségével:
2 személyre
- 260 gramm burgonya meghámozva
- 3,5 bögre víz
- 1-2 ek darált mandula
- csipetnyi só
- 4 ek juharszirup
Hámozd meg a burgonyákat, majd főzd puhára őket. Győződj meg róla, hogy ne maradjon nyers részük, de ne is essenek szét.
2. lépés
A burgonyát a főzővízzel együtt öntsd turmixgépbe és alaposan keverd össze.
3. lépés
Ezután mehet hozzá a többi hozzávaló is és keverd a levet 5-7 percen keresztül.
Ha olvasnál még fenntarthatóság témában, kattints:
5 dolog amit a nagyanyáinktól tanulhatunk fenntarthatóság terén