Új növényi ital a láthatáron: a burgonyatej lehet a következő kedvenc?

Getty Images/Eleonora Grigorjeva / 500px
Bíborka

Fenntarthatóság szempontjából a legjobb alternatíva lehet.

Manapság egyre népszerűbbek a különböző növényi italok, amik a tej helyettesítésére szolgálnak. Leginkább a speciális étrendet követő személyek vagy a környezettudatos életmódot folytatók választják ezt az alternatívát a tehéntej helyett, ami a következő alapanyagokból készülhet:

  • kókusz
  • különböző magvak, mint például dió, mogyoró, kesudió, mandula
  • gabonafélék, mint a tönköly, zab, rizs
  • hüvelyesek: csicseriborsó vagy szója
Olvasd el ezt is!
Melyik a két legolcsóbb házi készítésű növényi tej?

Ha te is rendszeres fogyasztója vagy ezeknek az italoknak, valószínűleg már megtaláltad a kedvencedet, de ha ez mégsem következett be, akkor is van remény, ugyanis megérkezett a növényi italok legújabb fajtája: a burgonyából készült változat.

A svéd DUG vállalat élelmiszer-innovációs díjat nyert termékével, ugyanis fenntarthatóság szempontjából verhetetlennek számít. Eddig a zabtej bizonyult a leginkább környezettudatos választásnak, a burgonyatermesztéshez viszont kevesebb vízre van szükség és a szén-dioxid-kibocsátása is jóval alacsonyabb, így ebből a szempontból a krumpli a nyerő.


Tudtad, hogy egy pohár mandulatej előállításához 120 liter vízre van szükség? Ennek oka, hogy Kaliforniában, ahol az alapanyagok nagy részét állítják elő, kevés a csapadék mennyisége. De a szójatej is problémás ebből a szempontból, ugyanis az Amazonas esőerdők egy részét kiirtották az előállítása miatt.

Miért jó?

Nemcsak környezettudatos szempontból lehet érdemes kipróbálni, de azért is, mert:

  • laktóz-, gluténintolleranciában szenvedők is fogyaszthatják
  • magas a B2-, B12- és D-vitamintartalma

Milyen az íze?

A cég burgonyaitalát egyelőre Svédországban és Angliában lehet csupán kapni, így csak a külföldi lapok leírásából tudhatjuk meg, milyen íze van a terméknek. A refinery29 csapata kipróbálta az újdonságot és nagyon megosztó eredmény született. Legtöbben nem tartották túl bizalomgerjesztőnek, hogy krumpliból készült itallal dúsítsák a kávéjukat vagy a teájukat, és ez meg is látszik a véleményeken. Állításuk szerint kiérezni az ital sósságát, savanykás, keményítős ízét.

forrás: Getty Images/ Iryna Melnyk

Ha kipróbálnád

Mivel itthon egyelőre nem vásárolható meg a cég terméke, ezért csak úgy tudod kipróbálni, ha otthon elkészíted az alábbi recept segítségével:

Recept
Elkészítési idő: 30 perc
2 személyre
Burgonyatej
Hozzávalók
  • 260 gramm burgonya meghámozva
  • 3,5 bögre víz
  • 1-2 ek darált mandula
  • csipetnyi só
  • 4 ek juharszirup
1. lépés
Hámozd meg a burgonyákat, majd főzd puhára őket. Győződj meg róla, hogy ne maradjon nyers részük, de ne is essenek szét.
2. lépés
A burgonyát a főzővízzel együtt öntsd turmixgépbe és alaposan keverd össze.
3. lépés
Ezután mehet hozzá a többi hozzávaló is és keverd a levet 5-7 percen keresztül.
Olvasd el ezt is!
Mindent a növényi tejekről: Mutatjuk, melyik, miért jó!

Ha olvasnál még fenntarthatóság témában, kattints:

Nézd meg a galériánkat - 5 kép
5 dolog amit a nagyanyáinktól tanulhatunk fenntarthatóság terén