Te is alufóliával takarod le az ételmaradékot? Eláruljuk, miért nem kellene

Pexels/Gustavo Fring
Bíborka

Kiderült, hogy nem ez a legideálisabb módja annak, hogy elcsomagold a maradékot. Eláruljuk, mit érdemes tenned helyette.

Ha rendszeresen főzöl, akkor valószínűleg gyakran marad olyan étel a konyhádban, amit nem fogyasztasz el azonnal – hacsak nem mindig épp annyi adagot készítesz, amennyire szükséged van. Tudtad, hogy ezek a maradékok akár 4 napig is elállnak a hűtőben, ha megfelelően vannak tárolva? A legtöbben mindezt elintézzük annyival, hogy a tál tetejét alufóliával borítjuk be, pedig ezzel kockára tesszük az egészségünket.

Olvasd el ezt is!
Narancshéj, kávézacc, kenyérszelet - 6 kreatív módja annak, hogy felhasználd az ételmaradékot

Ezért ne tedd!

Ha alufóliát használsz ahelyett, hogy beszereznél néhány jól zárható edényt, akkor bizony számolnod kell a következményekkel, vagyis azzal, hogy a bacik könnyen elszaporodnak az ételben. Főleg a Bacillus cereus és a Staphylococcus az, ami veszélyt jelenthet és ételmérgezést okozhat, amit még a magas főzési hőmérséklet sem tud teljes mértékben kiirtani az ételből. Ha viszont a kész kaját hanyagul csomagolod el, a levegővel érintkezve a bacik gyorsan elszaporodhatnak.

„Ha levegő van jelen, az lehetővé teszi a baktériumok gyorsabb növekedését, tehát valóban be kell szerezni a megfelelő edényeket, és alaposan el kell csomagolni az ételmaradékot”

- mondja Lindsay Malone dietetikus a Reader’s Digest magazinnak.
forrás: Pexels/cottonbro studio

Mi a megoldás?

Ha ételmaradékot csomagolsz el, létezik néhány irányelv, amit érdemes betartanod, amivel elkerülheted a kellemetlen meglepetéseket:

  • mindig légmentesen záródó edénybe pakolj, és még melegen fedd le az ételt, ugyanis, ha több, mint 2 órán keresztül hűtöd az ételt fedél nélkül, akkor megnöveled az esélyét annak, hogy elszaporodjanak benne a baktériumok
  • a tejtermékek és a húsok különösen hajlamosak arra, hogy elszaporodjanak rajtuk a bacik
  • ha az étel 2 óránál tovább kint marad, szabadulj meg tőle
  • ha túl sok maradékkal kell megbirkóznod, a legokosabb, amit tehetsz, hogy egy-két adagot csomagolsz csak a hűtőbe, a többi mehet a fagyasztóba

Ezt olvastad már?

Nézd meg a galériánkat - 15 kép
15 maradékmentő ötlet, mert ételt nem dobunk ki!

Forrás: Reader’s Digest