A szilva nagyon jót tesz a csontoknak, de nem csak emiatt kellene minden futónak ennie!

getty images
Runner's World/Barbi

Itt a szilvaszezon, ezt pedig nem árt kihasználni! Próbáld beiktatni a friss szilvát a napi menüdbe: szuper nassolnivaló, de köretként, húsok mellé is kiváló. A maradékot tedd el télire - megéri, pláne a következő szuper hatások miatt! A Runner's World magazin írása.

Tápanyagban nagyon gazdag

A szilva nemcsak rostokban és antioxidánsokban, de vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik. Egy méretesebb szilvában körülbelül 30 kalória van, és körülbelül 8 gramm szénhidrát, 7 gramm cukor, 1 gramm rost, de található benne A, C, K-vitamin, réz, kálium és mangán is.

Olvasd el ezt is!
3 ok, amiért érdemes étcsokit enned

Kiváló a székrekedés ellen

A szilva cellulózt és pektint tartalmaz: ezek növényi rostok, amik emészthetetlenek, a bélben megdagadnak, megnövekedik a térfogatuk, így elősegítik a bélperisztaltikát. Nemcsak a teltségérzetért felelős, de a hatékonyabb emésztésben is fontos szerepe van. Sőt, kutatások szerint a napi rendszeres szilvafogyasztás hatékonyabb lehet, mint bizonyos hashajtók alkalmazása. Pont ezért arra is figyelj, hogy ha nem akarod, hogy hasmenésed legyen, mértékkel edd a szilvát!

Szuper gyulladáscsökkentő

A szilva antioxidánsokban gazdag, amelyek segítenek a gyulladáscsökkentésben és óvják a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól. Különösen magas a szilvában a polifenol antioxidánsok mennyisége, amelyek pozitív hatással vannak a csontok egészségére, és hozzájárulhatnak a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez.

forrás: GettyImages

A cikk a Runner's World oldalán folytatódik!

Nézd meg a galériánkat - 10 kép
Zöldségek és gyümölcsök, amik magas vitamintartalommal rendelkeznek