A legnagyobb higiéniás bakik, amiket a konyhádban elkövethetsz

Becca Tapert on Unsplash
Noémi

Tuti, hogy ezekből te is megteszel néhányat!

Olvasd el ezt is!
Konyhai termékek és élelmiszerek, amikből érdemes betárazni: hosszú ideig elállnak

Akár profi vagy a konyhában, akár kezdő háziasszony, a higiéniára mindenképp ügyelni kell, nyáron pedig különösen! A tisztaság azonban nem csak azt jelenti, hogy alaposan meg kell mosni a zöldségeket és az edényeket főzés előtt! A Royal Society for Public Health kutatásából nemrég kiderült, mi az az 5 legnagyobb higiéniás baki, amibe a mai napig az emberek nagy része bizony belefut.

Szóval itt az idő, hogy mostantól átgondolj néhány dolgot!

1. Ha jól néz ki, és jó az illata, meg lehet enni!

A legnagyobb hiba azt gondolni, hogy a veszélyes kórokozók jelenlétét szagról vagy látványról meg lehet állapítani. A súlyos betegségeket okozó kórokozók ugyanis, ha csak alacsony mennyiségben fordulnak elő az ételben, nem változtatják meg az ízét, sem az illatát, de attól még ott vannak! Szóval ha több napig volt a hétfői ebéd a hűtőben, nem muszáj megenni, csak mert úgy érzed, még semmi baja sincs!

Olvasd el ezt is!
A fagyasztott méz a TikTok új és fura kedvence, amivel nem tudnak betelni a netezők

2. Egyetlen eszközt használni grillezéshez

Itt van a grillpartik ideje, és talán sokan nem is tudják, de ez is lehet veszélyes dolog akkor, ha a nyers és a kész húst, illetve a salátákat is ugyanazzal a fogóval érinted meg. Ez nem túl higiénikus dolog, de a grillparti, a barátok és az iszogatás hevében erről sokan elfeledkeznek – pedig nagyon nem kellene!

3. A nyers húst félig kész ételekkel tárolod

Angliában emiatt kap a legtöbb ember ételmérgezést! Bár szigorú szabályok vonatkoznak arra a vendáglátó helyeken, hogy a nyers húst tilos együtt tárolni a készételekkel, ezt otthon sokan nem tartják be. Pedig ez tényleg veszélyes dolog!

4. Megmosod a nyers csirkét a csap alatt

A mai napig átmosod a frissen vásárolt csirkemellett? Többé ne tedd, kutatások ugyanis bizonyították, hogy a nyers csirkehús megmosása a Campylobacter okozta ételmérgezéshez vezethet! Ez a mosáskor szétszóródik a kézen, a konyhai eszközökön és a munkafelületen is, és komoly fertőzéseket okozhat!

5. A kis kedvenceddel együtt főzöl

Biztos imádsz mindent a házi kedvenceddel csinálni, ám a főzés lehetne az az alkalom, amikor kicsit elszakadtok egymástól. Mindegy sajnos, hogy kinti vagy benti állatról van szó, igenis vannak rajta szép számmal kórokozók, amik könnyen belekerülhetnek az ételbe. Ez pedig még akkor is igaz, ha nem simogatod őt főzés közben. Szóval jobban jársz, ha a konyhát tiltott területté teszed kis kedvenced számára!

Olvasd el ezt is!
5 takarítási trükk, amit egy takarítónőtől tanultam

Nem otthon főzőcskézel, hanem inkább étterembe jársz? Nemrég világhírű mesterszakácsok meséltek arról, miket nem tanácsos választani az étlapról...Érdemes átböngészned a listát!

Nézd meg a galériánkat - 8 kép
Fogások, amik nem biztos, hogy frissek egy étteremben

Huffington Post