5 hiba, amit holtbiztos, hogy te is elkövetsz kézmosáskor!

Getty Images
Menyes Barbi

Most komolyan: te tudod, hogyan kell helyesen kezet mosni? Ma van a kézmosás világnapja, így ha eddig ez kimaradt, most itt az ideje, hogy megtudd, melyek a legnagyobb hibák, amiket sajnos a legtöbben bizony elkövetünk!

Olvasd el ezt is!
Mit gondolsz, mely helyen megbúvó kórokozóktól félünk legjobban? – Egy hazai felmérés eredményei

1. Túl rövid időt szánsz rá!

Állandóan rohansz, így nem szöszmötölsz a kézmosással: egy kis szappan, egy kis víz, és már kész is a dolog... Pedig a szakértők szerint legalább 15-20 másodpercig kellene kezet mosnod, különben nem ér semmit az egész. Viszont ezt csak az emberek 5 százaléka csinálja így! Szóval mostantól lassulj le kicsit, ha a kézmosásról van szó!

2. Nem elégszer mosod a kezedet

Persze nem szabad átesni a ló túloldára, de vannak helyzetek, amelyek után minden alkalommal kezet kellene mosni: ilyen a mosdóhazsnálat. A Mitchigani Egyetem egy korábbi kutatása arra világított rá, hogy rémesen hangzik ugyan, de az emberek 10 százaléka sosem mos kezet a WC után. És ha már itt tartunk: enni se kezdj el kézmosás nélkül, ha pedig kiviszed a szemetet, tömegközlekedsz vagy az edzőteremben jársz, utána hazaérve azonnal moss kezet – így kevesebb az esélye, hogy elkapsz valamilyen betegséget!

forrás: GettyImages
Olvasd el ezt is!
Valaki összegereblyézte a legkreatívabb gondolatokat, amelyek a zuhany alatt fogalmazódnak meg – íme, a gyűjtemény legjava

3. Ragaszkodsz az antibakteriális szappanokhoz

Csakis ilyennel vagy hajlandó kezet mosni? Ne tedd, szakártők szerint ugyanis ha mindent helyesen csinálsz, akkor mindegy, mivel mosol kezet, ráadásul az antibakteriális szappanok túl gyakori használata hosszútávon akár májproblémákhoz is vezethet.

4. Nem szárítod meg rendesen a kezed

Ha félig vizes marad a kezed kézmosás után, akkor bizony félmunkát végeztél! A nedves területeken ugyanis sokkal könnyebben telepszenek meg a kórokozók, így ügyelj arra, hogy mindig száraz kézzel hagyd el a mosdót!

5. Ha lehet, tiszta kézzel már ne érj semmihez a mosdóban

Kutatások szerint ezeken a helyeken van a legtöbb kórokozó: a kilincs és a törülköző például tökéletes táptalaj a számukra. Ha teheted, és nyilvános WC-t használsz, egy papírzsepivel nyisd ki az ajtót, és a törülköző használata helyett papírtörlőt tépj magadnak. Otthon pedig próbáld gyakrabban cserélni a kéztörlőket!

Nézd meg a galériánkat - 5 kép
Ásványos szappanok