Majd belepusztulsz AZOKBA a napokba? 5 gyógyszermentes ötlet, amit mostantól érdemes bevetned – nekünk bevált!

Getty Images
Menyes Barbi

Téged is kikészítenek a nehéz napok? Ennek mostantól vége! Mert bizony a gyógyszereken kívül is léteznek olyan megoldások, amelyekkel jelentősen csökkentheted a hasfájást, a görcsöket és minden rosszat, amit utálsz abban a néhány napban!

Olvasd el ezt is!
Menstruációs bugyi avagy mostantól eldobhatjuk a tampont? (Igen, teszteltem és most elmondom, milyen volt)

Jógázz!

A jóga nemcsak az alakodra van jótékony hatással, hanem nagyon jót tesz a női szerveknek, a vérkeringésnek, és akármennyire is kivagy, érdemes a menstruáció alatt is átmozgatni a testedet! Sőt, mutatunk néhány jógapózt, ami kifejezetten fontos ezekben a napokban:

A menstuációs időszakban nem ajánlottak a fordított testhelyzetű jógagyakorlatok, a hónap többi napján viszont érdemes az ászanák királynőjét, a gyertyaállást végezned: ez a női szervek számára az egyik legjobb ászana, és ha rendszeresen végzed, hidd el, a nehéz napokon kevésbé teszik tönkre a programjaidat a görcsök és a hasfájás!

Olvasd el ezt is!
Leadnál pár kilót? Bababőrre vágysz? Ha ezt a teát iszod ősszel, karácsonyra álomalakod lesz!

Egyél okosan!

Még ha eszedbe sincs fogyókúrázni, ebben a pár napban érdemes kicsit jobban megválogatni, mit viszel be a szervezetedbe! Biztosan te is észrevetted már, hogy a menstruáció előtti napokban ölni tudnál a csokoládéért, az édességért! Ennek az alacsony szerotoninszint lehet az oka, így jobban jársz, ha ebben az időszakban gyakrabban eszel keveset. Már csak azért is, mert sokan ilyenkor hajlamosak kissé felpuffadni, amire nincs igazán jó hatással a túlevés. Egyél sokszor keveset, próbálj rostban és tápanyagban gazdag ételeket fogyasztani! Ehetsz édességet, de sokkal jobban jársz, ha cukros sütik helyett teljes kiőrlésű lisztből és gyümölcsből készült finomságokat választasz. Sőt, a zabkása ilyenkor csodákra képes!

A sófogyasztást, a kávézást és az alkholt se vidd túlzásba, pláne, ha hajlamos vagy a vizesedésre, és a vörös húsok helyett halat és csirkét vásárolj!

Nézd meg a galériánkat - 4 kép
Az alkohol hatása a menstruációra

Teázz!

Ezekben a napokban 1-2 csésze tea is csökkentheti a kínzó görcsöket. A cickafarkfű tea a legjobb választás ilyenkor: már a menzesz előtt 2 nappal is elkezdheted inni! A cickafarkfű egy természetes görcsoldót, úgynevezett kamazulént tartalmaz, és nyugtatja az emésztő rendszert is. Készülj fel, hogy az íze kicsit kesernyés, így lehet, hogy nem ez a tea lesz a kedvenced, de a hatását imádni fogod! Egy dologra azonban figyelj: ha hajlamod van a cisztásodásra, akkor inkább kerüld a cickafarkfüvet!

A kamillatea is remek görcsoldó hatású, de érdemes palástfű teát is beszerzned. Ez utóbbi ugyanis a görcsök mellett kifejezetten jó akkor, ha folyásod van, de a változókor tüneteit is enyhíti.

forrás: GettyImages
Olvasd el ezt is!
"Nem vagyok terhes, és nem ettem túl magam "- így kínozza a nőket a PMS

Töltsd fel a szervezetedet vitaminokkal, ásványi anyagokkal!

A jól összerakott étrend mellett van pár vitamin, amire különösen szüksége van a szervezetnek a nehéz napkon. A B6 vitamin remekül csökkenti a PMS tüneteit, a magnézium kiváló görcsoldó, és enyhe nyugtató hatása miatt segít ellazulni is. Ha pedig ilyenkor több, cinkben gazdag ételt fogyasztasz, mint a rizs, a kagyló, a káposzta és a hagyma, akkor az ezekben a napokban kialakuló pattanások számát is csökkentheted!

Pihenj!

Igen, a mozgás sokat segít, ám fontos, hogy a pihenés se maradjon el! Ilyenkor picit próbálj visszavenni a tempóból, és legalább munka után szánj a szokottnál több időt a lazulásra.

Nézz meg egy jó filmet, kuckózz be egy pohár vörösborral, pár kocka finom étcsokival, és hódolj a semmittevés oltárán – mert néha ezt is kell ám csinálni!

forrás: GettyImages