Szeded, de gőzöd sincs, miért? Ennyi C-vitaminra van szüksége a testednek VALÓJÁBAN!

Getty Images
Menyes Barbi

A C-vitamin az első, amihez nyúlsz, ha kapar a torkod? Azt tudod, mennyit kellene belőle bevenned?

Olvasd el ezt is!
4 tipp, hogy takaríts citrommal!

Ha beteg vagy, kézenfekvő, hogy C-vitamint veszel be, hiszen tudod, milyen szuper hatással van a szervezetre? Az aszkorbinsav tényleg remek antioxidáns, serkenti az anyagcserét, segíti a szövetek regenerálódását, és az olyan elemek felszívódását, mint a vas. Arról viszont eléggé megoszlanak a vélemények, mennyi vitamint is kellene ilyenkor bevenni.

Ronda Greaves, egy ausztrál egyetem biokémiai tanszékének vezetője szerint a C-vitamin köztudottan kiváló a megfázás ellen, és a legjobb immunerősítőként tartják számon. Ám ez egy olyan tápanyag, amit a szervezet nem tud előllítani, ezért is fontos, hogy figyeljünk a bevitelére.

forrás: GettyImages

Nincs mese, C-vitaminra szükségünk van, és mivel a testünk nem termeli, így be kell szednünk. Arról azonban vita van, hogy mennyi is az annyi. Vannak, akik szerint ha lebetegszünk, extra dózist kell szedni, de ez nem feltétlenül igaz. A vitamin instabil természete miatt nehéz meghatározni, mennyit kell belőle bevinni a szervezetbe, ha felüti a fejét valamilyen betegség.

-
Olvasd el ezt is!
10 tipp, hogy túléld az influenzaszezont

Tudtad?


A C-vitamin a bőrre is hatással van: ha megfelelő mennyiséget kap a szervezet, a ráncok és a szem alatti karikák miatt sem kell aggódnod, s a bőröd sem lesz többé érdes, száraz!

Nézd meg a galériánkat - 8 kép
Ételek, amiket soha ne egyél, ha beteg vagy

Arról azonban már vannak kutatások, mennyi C-vitain kell ahhoz, hogy egészségesek maradjunk: a Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatótanács szakérői szerint

egy egészséges nőnek naponta 30, egy férfinak pedig 40 mg C-vitaminra van szüksége.

Ám a szakértő arra is fehívja a figyelmet, hogy bár nagyon jók az olyan C-vitamin tartalmú ételek, mint a narancs, a lime, a kelkáposzta, a kelbimbó, a brokkoli, de még mindig a citrom a legjobb vitaminforrás.

Túladagolni a vitamint pedig szinte lehetetlen: egyesek szerint vesekövet okozhat, de ezt még nem bizonyították. Mindenesetre az biztos, hogy a felesleget kiüríti a szervezet, így ahogyan közeledik a hideg idő, mindenképp iktass be az életedbe a számodra legjobb C-vitamin forrást!


De nem csak C-vitaminra van ám szüksége a szervezetnek: a D-vitamin hiánya is komoly problémákat okozhat!

Nézd meg a galériánkat - 4 kép
4 étel, hogy megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz juss